ПЛАНИРАЊЕ БУЏЕТИРАЊА КАПИТАЛНИХ ПРОЈЕКАТА

Аутор:Весна Ђорђевић

Сви капитални пројекти који се спроводе у оквиру локалне самоуправе на нивоу Републике Србије раде се у складу са Уредбом о капиталним пројектима коју је донела Влада, а која предлаже тачну процедуру како треба планирати и предлагати овакве пројекте. Увођење у систем процеса планирања и буџетирања капиталних пројеката била је тема радног састанка који је Комисија за капиталне инвестиције Општине Врњачка Бања организовала са представницима јавних предузећа и установа у Скупштинској сали 4. децембра.

– Нема стихијског убацивања капиталних пројеката у буџет за текућу или наредну годину и зато нам је циљ да утврдимо тачну процедуру – како треба планирати и предлагати капиталне пројекте, унапред односно на време. Такође бих позвао јавна предузећа и установе да се интензивније укључе са предлозима нових пројеката који ће допринети развоју општине Врњачка Бања, каже председник Комисије за капиталне инвестиције, Душан Стевановић, који је водио састанак.

Конкретне инструкције о попуњавању пројектних формулара, методологији и алатима, односно кандидовању капиталних пројеката за буџет за 2025. присутнима је дала Милијана Здравковић Михајлов, представница Сталне конференције градова и општина, која Општини Врњачка Бања у овом процесу пружа стручну подршку у оквиру Програма Exchange 6.

Планирање капиталних пројеката базирано је на Закону о планском систему, односно на документима јавних политика, а све локалне самоуправе у обавези су да израде план за наредних седам година. Општина Врњачка Бања је План развоја усвојила недавно и он ће бити полазиште за кандидовање будућих пројеката.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ