На фотографији: Akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi

Од хуманих Новоселаца 24 јединице крви на дар

Весна Ђорђевић

СВАКО ВРЕМЕ ТРАЖИ СВОЈЕ ЈУНАКЕ

Трансфузиолошко лечење и у доба COVID-а мора бити континуирано, што значи да залихе крви морају бити стабилне и зато је свака прикупљена јединица драгоцена. Месни одбор Црвеног крста Ново Село у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста  и Заводом за трансфузију крви Крагујевац на Ђурђевдан, 6. маја, организовао је трећу редовну акцију добровољног давања крви како би се обезбедиле неопходне количине за оне којима је најпотребнија, за врњчане који се лече у болницама широм Србије.

Попуњавање упитника део је обавезне процедуре

24 јединице крви задовољавајућ су резултат треће редовне овогодишње акције уколико се има у виду актуелна епидемиолошка ситуација и чињеница да они који су недавно прележали корону, као и они коју су се у скорије време вакцинисали, не могу да буду даваоци.

-Тренутна ситуација са залихама крви је стабилна, али да би тако било и убудуће, неопходно је да се свакодневно оваквим акцијама одазове одређен број грађана. Апел бих првенствено упутила даваоцима који имају негативан Rh фактор, рекла нам је др Бојана Продановић Ђорђевић, која је била на челу медицинске екипе испред Службе за снабдевање крвљу и крвним продуктима Крагујевац.

И у условима пандемије корона вируса сваки давалац је безбедан јер су испоштоване све превентивне мере и препоруке Кризног штаба, а врши се и обавезни преглед. Поред стандардне процедуре која претходи узимања крви, сваком даваоцу сада се ради и IgG тест, тј. серолошки, који даје информацију о постојању антитела у крви.

Акцији у Новом Селу одазвао се и Небоиша Павловић, машински техничар тренутно без посла. Дошао је са супругом Весном која, на жалост,  због ниског хемоглобина, није могла да да крв, али је стрпљиво сачекала супруга.

Небоиша Павловић даје крв

-Драго ми је када некоме могу да помогнем,  посебно у овим тешким временима. Пријатно се осећам и физички и психички после сваког давања, а чинио сам то 15 пута до сада. Кад год  сам у прилици одазовем се позиву и надам се да ћу моћи и убудуће, а супруга размишља као и ја, испричао нам је уз осмех Небоиша.

Свака здрава, пунолетна особа, млађа од 65 год, која то жели, може да донира крв и помогне неком. Новоселац Зоран Ивановић постао је давалац са 18 година и са том праксом наставио до дана данашњег, а до сада је званично био хуман 52 пута. Каже да су се и он и његова сестра угледали на мајку која је, такође, била давалац.

-Јесте тешко време епидемије, али свако време тражи своје јунаке и добровољно ангажовање људи. Овог пута то су добровољни даваоци крви. Захваљујући њима ми успевамо да обезбедимо потребне количине крви за наше људе који се лече у неком од клиничких центара и никада нисмо негативно одговорили на неки од захтева. Морам да изразим велико лично задовољство што је велики број људи подржао нашу акцију и да се захвалим Општини и месним заједницама на сарадњи, искрен је Слободан Дишовић, секретар Општинске организације Црвеног крста.

Већ за недељу дана хуманост ће моћи да искажу и врњачки средњошколци и да  кроз нову акцију организовану у просторијама школе прикупе довољне колкичине крви за наредни период.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ