Национална конференција у хотелу „Цептер“

Весна Ђорђевић

СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА У УСЛОВИМА ДУГОТРАЈНЕ ПАНДЕМИЈЕ

„Социјална заштита у условима дуготрајне пандемије“, национална конференција у организацији Асоцијације центара за социјални рад, Удружења стручних радника и Коморе социјалне заштите, одржана је у врњачком Хотелу „Цептер“ 23. и 24. јуна.

Стручни скуп који се традиционално одржава током јуна месеца у Бањи,  седиштуАсоцијације која обухвата 170 центара из целе Србије, окупио је око 500 учесника, радника центара. Конференција је значајна као место за усвајање новина,  размену искустава и као полигон за решавање проблема који се најчешће сусрећу у пракси, а који су били интезивирани у доба короне.

Министарка отвара стручни скуп у „Цептеру“

 

-У условима пандемије било је још теже радити него што је то иначе случај. Ако изузмемо ратне године, ово је био најтежи период за социјалну заштиту. Центри за социјални рад радили су у немогућим условима, са мањком запослених и великим теретом да одговоре на све потребе корисника, каже директорка Центра за социјални рад Врњачка Бања и председница Скупштине Асоцијације, Сандра Николенџић.

Учесницима скупа добродошлицу у Врњачку Бању и добре услове рада пожелео је председник општине.

-Област вашег рада спада у ред најзахтевнијих, а пандемија га је додатно закомпликовала и отежала. С обзиром да сам на месту председника општине скоро десет година, имао сам прилике да се срећем са разним проблемима, а они најозбиљнији, најтеже решиви, били су управо у домену социјалне заштите. Наћи модел који ће задовољити обе стране на опште задовољство био је велики изазов и за ваше колеге у нашем месту. Зато морам да нагласим да сам посебно поносан, као грађанин ове државе, на то како ви радите свој посао, рекао је Бобан Ђуровић и додатно истакао одличну сарадњу коју локална самоуправа има са врњачким Центром за социјални рад.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије подржава рад установа социјалне заштите, а да у наредном периоду планира јачање кадровских и инфраструктурних капацитета установа,  најавила је ресорна министарка у Влади, проф др Дарија Кисић Тепавчевић.

-Заспослени у установама социјалне заштите у време пандемије показали су хуманост, одговорност, савесност, доказујући на делу да су темељи установа социјалне заштите јаки, а да основу тог темеља чине искуство и снага запослених. Због свега тога, приоритет ће нам бити јачање кадровских и инфраструктурних  капацитета, од изградње нових објеката до реконструкције и адаптације постојећих. Знамо да вас има много мање него што би требало, знамо да свако од вас ради макар за двоје. Многи од вас су у време пандемије практично живели у установама социјалне заштите и нису виђали своје породице, зато је рећи хвала исувише мало, поручила је министарка.

Дарија Кисић Тепавчевић скренула је пажњу и на то да је вакцинација против COVID-19 почела управо у установама социјалне заштите, јер су корисници тих установа најугроженији. Према њеним речима, до овог момента вакцинисано је више од 90 одсто корисника и 80 одсто запослених, што су убедљиво најбољи параметри када је у питању обухват вакцинације када су у питању професионалне категорије.

Министарка се осврнула и на законодавне активности Министарства, наводећи да је у фебруару усвојен Закон о социјалној карти, а да су у припреми измене Закона о социјалној заштити, Нацрт закона о заштити права корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, Нацрт стратегије социјалне заштите за период од 2021. до 2026. године, као и Нацрт стратегије деинституционализације  и развоја услуга социјалне заштите у заједници.

-Доношење стратегија и закона није само по себи циљ, већ је циљолакшање рада запослених и унапређење услуга социјалне заштите, закључила је министарка на скупу у Врњачкој Бањи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ