На фотографији: Кувари на завршном испиту

Са дипломом у рукама из бање у освајање света

Весна Ђорђевић

Из Угоститељско-туристичке школе

Последње провере знања на матурским или завршним испитима круна су четворогодишњег, односно трогодишњег образовања нове генерације младих стручних људи који ће са дипломом Угоститељско-туристичке школе у рукама овог јуна из Врњачке Бање кренути у освајање света. И док су тест из српског језика и изборног предмета и стручни испит последњи изазов за три одељења туристичких, угоститељских и кулинарских техничара, друга јунска недеља је недеља стрепње и надања за конобаре, куваре и посластичаре.

У ходнику испред кабинета за практичну наставу, у простору испуњеном пехарима и признањима која су заслужиле плејаде ученика и наставника током деценија успешног рада, уштиркане, утегнуте униформе, лица пуна неизвесности, ишчекивања – спремни ученици чекају свој ред за полагање матурског испита. У кабинетима пак, неизвесност је мања, овде су максимално сконцентрисани на рад.

Радови са завршног испита

Милинко Фемић је ученик генерације образовног профила кувар. Такође је и најбољи у генерацији на трећем степену школовања. Један је од 29 ученика одељења III6, кувара које су извеле наставнице куварства Јелена Радичевић и Невена Радовић. Одмерен и озбиљан наступ и смирен глас којим представља мени број 5 – Валдорф салату,  Котлет „Империјал“ са варивом и кох.

– Завршни испит се састоји из писменог и практичног дела. Када за извучени мени направе норматив, следи практично припремање, а ова презентација је велико финале свега. Резултати које показују су очекивани јер их пратимо од првог дана и знамо каквим знањем располажу, објашњава Јелена Радичевић, наставник куварства. –И ова генерација у нашој школи представља Србију у малом, јер имамо ученике из свих крајева, а доминирају они из Краљева и Крушевца.

И практична настава се реализује у објектима широм земље на основу уговора које Угоститељко-туристичка школа има са хотелима и ресторанима у Врњачкој Бањи, на Копаонику и Златибору, Сребрном језеру. Епидемија корона вируса утицала је на смањење броја објеката, али су ученици, ипак, успели да стигну до драгоценог искуства.

– Генерално, за образовање у Србији важи да ученици стичу широка теоријска знања која, најчешће, не умеју да примене у пракси. Наша школа је позната и призната у целој земљи јер „сервира“ готов кадар. Стручна пракса је изузетно заступљена, тако да наши кувари у трећој години чак три дана недељно имају практичну наставу, а резултат изузетно обучен и спреман за рад дипломац, рекла нам је Невена Радовић, наставник куварства.

Већ током треће године школовања ови ученици буду и радно ангажовани. Поред џепарца на овај начин зараде и непроцењиво искуство, па велику већину кувара који ових дана полажу завршни испит већ чека и радно место на шта су у Угоститељско-туристичкој школи изузетно поносни.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ