Ученице УТШ на манифестацији Златне нити

Сајам народног стваралаштва, прела и посела

Врњачке новине

Од 26. до 27. јуна текуће године у организацији Друштва жена Врњачке Бање „Златне нити“, традиционално, по осамнаести пут за редом одржан је Сајам народног стваралаштва, прела и посела, на платоу код Врабца. Друштво жена „Златне нити“ Врњачка Бања основано је као хуманитарна организација која ове године прославља пунолетсто сходно свом оснивању и раду на овим просторима. Удружење броји 24 члана и преко 60 симпатизера. До сада је потписано 10 повења посестримства са градовима: Дравоград-Словенија, Велење-Словенија, Платичево, Српска Црња, Бачки јарак, Мартинци, Ужице, Баточина, Рума и Књажевац.

Смотра народног стваралаштва ове године, окупила је бројне излагаче из градова Србије и региона у оквиру које се представило преко стотину организација и друштава, чувара народног стваралаштва од заборава. Циљ оваквих окупљања домаћина, гостију и излагача је очување традиције, обичаја, кулинарских специјалитета и ручних радова.

Дешавање је отпочело дочеком гостију и свечаним отварањем уз игру и песму бројних културно-уметничких друштава чији су се наступи смењивали праћени бурним аплаузима окупљених посматрача.

Као што то традиционално бива учесници смотре су кренули у дефиле прелепим бањским парковима и обишли историјске локалитете и упознали се са атракцијама које им нуди краљица континенталног туризма. Чула се песма а учесници су током паузе заиграли и радо се фотографисали са радозналим и видно заитересованим бањским гостима.

Поздравна реч Светлане Трифуновић

Поздравну реч домаћина упутила је окупљенима председница Друштва жена „Златне нити“ В. Бања Светлана Цеца Трифуновић чије друштво ове године обележава велики јубилеј-пуних 18 година постојања „Златних Нити“ уз подсећање да свему томе претходи несебичних 40 година хуманитарног рада и залагања на пољу хуманости, бриге о старим лицима и деци без родитељског старања.

Ђуровић отвара манифестацију Златне нити

Манифестацију је и званично прогласио отвореном председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, који је овом приликом истакао важност одржавања оваквих манифестација по питању традиционалних вредности и промоције Врњачке Бање. Безрезервна подршка коју пружа општина Врњачка Бања, била је и ове године од пресудног значаја за потпуни успех и остварење запланираних циљева.

– Осим што чува од заборава, народно стваралаштво доприноси све разноврснијој понуди коју Врњачка Бања добија из године у годину. Све већи број манифестација, фестивала, поставки музеја и све богатијим забавно-рекреативним садржајима, отварају се врата Врњачкој Бањи ка светлијој будућности српског и европског туризма, истакао је председник општине Бобан Ђуровић приликом свог излагања.

Чувари народних баштина показали су своја умећа окупљајући бројне организације, друштва и преносиоце народног стваралаштва. Најбољи начин да се негује традиција и култура једног народа управо су оваква окупљања чак и у измењеним приликама пандемије Корона вируса који је због своје присутности кроз мере заштите требало спроводити уз строги надзор организатора.

Учесници смотре представили су своја умећа веза, златовеза, ткања, плетења, шивења, и беседништва а посетиоци су радо пробали јела спремљена по старим и скоро заборављеним рецептима наших бака.

Овогодишњу манифестацију посетило је највише учесника из Војводине, Шумадије, Топличког краја, Ниша, као и гости из Словеније, Црне Горе и Мађарске. Највећи допринос дали су чланови и симпатизери друштва „Златне нити“ Врњачка Бања, бројни излагачи, културни ансамбли, оркестри, фолклорне групе и организације из Моровића, Јамена, Уздина, Баточине, Лапова, Књажевца, Ниша, Нишке Бање, Краљева, Матарушке Бање, Зајечара, Београда, Кладова, Поповца, Руме, Пећенаца, Сурдука, Старих Бановаца, Трстеника, Мионице, Ужица, Руме, Зрењанина, Меленаца, Кладурова, Малог Иђоша, Ужица.

Огроман значај потврдили су еминентни гости представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Института за примену науке у пољопривреди, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, који су у својим обраћањима истакли важност оваквих окупљања.

Организатори су се свесрдно захвалили Општини Врњачка Бања, Туристичкој организацији Врњачка Бања, Ј.П. „Бањско зеленило и чистоћа“, ЈУ Спортски центар, Угоститељској школи са Домом ученика В.Бања и Факултету за хотелијерство и туризам В.Бања, Предузећу „Интерклима“, „Интерклима графика“ Врњачка Бања, фирми „Нова слога“ Трстеник, Цвећари „Флора Сеочанац“ и бројним донаторима и медијским кућама.

Техничку помоћ пружила је и Пољопривредна саветодавна служба Краљево, као и уиграна техничка екипа у сталном саставу: Бранислав Ђукић-помоћник организатора и аранжер, Славољуб Трифуновић-технички организатор, Маја Вељковић-водитељ и организатор културно-забавног програма и Мирољуб Ђорђевић-тонска реализација.

Након уводног дела током првог дана дводневне манифестације овогодишњим лауреатима додељене су захвалнице, повеље и размењени пригодни поклони за немерљиву дугогодишњу помоћ и подршку у реализацији манифестације.

Маја Вељковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ