Бели четвртак у Штулцу

Заветна слава у Штулцу

Аутор:Весна Ђорђевић

ПРОСЛАВЉЕН БЕЛИ ЧЕТВРТАК

Да деца буду немирна, а родитељи мирни – овом молитвом  протојереја Радоша Младеновића и окупљеног народа, почело је обележавање сеоске славе у Штулцу на Бели четвртак, 24. јуна. Како ред и традиција налажу, наставило се сечењем колача, крсним ходом и литијом око записа.

– Литија је уско повезана са слављењем слава. Славе су благодарење Богу зато што чељад неће бити гладна и благодарење комшијама и пријатељима који су помогли да се летина прикупи. У трећем смислу – слава јесте народна скупштина, јер оно што се народ договори пред славском иконом, то има форму заклетве. Литијни ход по пољима јесте увод у славу. Данас се молимо да нас Господ обдари обиљем плодова земаљских и да нам дарује времена мирна. Ако дарује времена немирна, да будемо људи и да можемо да их одстојимо или као јунаци да се супротставимо. Сретна слава, сретан завет овога села, живи, здрави и весели били, поручио је протојереј Радош Младеновић честитајући празник парохијанима окупљеним крај записа и споменика палим борцима у ратовима од 1912. до 1918.

Домаћини овогодишњег заветног окупљања били су Милош Јевтовић и Мирослав Радичевић који су дужност колачара за наредну славу предали Павлу Пешићу и Марку Белоици.

– Радује нас да број окупљених око записа у Штулцу на Бели четвртак расте и надамо се да ће нас из године у годину бити све више и више, каже Милош Јевтовић.

Прослава Белог четвртка у Штулцу

Упркос врелом дану међу окупљенима је било и пуно деце, што уз податак да су и колачари све млађи људи, охрабрује.

– Иако смо били спремни да овогодишњу прославу изнесемо сами, имали смо несебичну помоћ другара и пријатеља, зато бих поручио и другима да се не либе ове одговорности јер ће се увек наћи они који поштују веру и традицију да стану уз њих, рекао је Мирослав Радичевић.

Бели четвртак је покретни празник и слави се у први четвртак после Тројица. Заједно са мештанима Штулца и ове године славили су представници локалне самоуправе и директори јавних предузећа и установа.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ