На фотографији: Интернационални фестивал позоришта Врњачка Бања

Култура јача од Короне

Редакција

У сусрет трећем Интернационалном фестивалу позоришта у Врњачкој Бањи

Крајем јула, у периоду од 28.07. до 01.08, биће одржан трећи по реду Интернационални фестивал позоришта (ИФП) у Врњачкој Бањи. Овај фестивал је још један од доказа да је култура ипак јача од короне и да увек постоји потреба за културом и уметничким садржајима. Иако је прошлогодишњи фестивал више пута одлаган услед епидемиолошких и превентивних мера, успешно је одржан у онлајн формату. Највећа награда за ствараоце, публику и организаторе јесте велика посећеност онлајн представа, која је премашила очекивања достојна фестивала и у физичком окружењу. Више од 3.000 гледалаца погледало је снимке представа које су селектори одабрали за ИФП2.0. Највећу пажњу изазвала је монодрама у режији и извођењу Растка Вујисића „Једно помало непријатно искуство“, у којој млади бунтовни писац износи ригидне ставове чинећи публику књижевним критичарем. Посебно су биле запажене и дипломске представе студената глуме Факултета савременихуметности (ФСУ) из Београда.

Овогодишњи репертоар, на велико задовољство публике, биће одигран на позорници бањског амфитеатра Данило Бата Стојковић, са почетком од 21 час, укључујући представе: Салигиа (28.07),  Сан о Милени (29.07), Керови (30.07), Ноћни превоз и станица (31.07) и Бечка столица (01.08). Резервација улазница могућа је путем званичног сајта фестивала – ifp.rs, где се налазе и све додатне информације о представама и извођачима.

Како традиција фестивала налаже, уметнички програм прати и стручни део у виду округлог стола на коме се у кругу еминентних културних стваралаца и академских представника разматрају питања од суштинске важности за позориште, културу и уметност. Ове године тема ће бити Представе онлајн или у физичком окружењу – перспективе, предности, ограничења.Том приликом организатори ће подсетити учеснике и публику на резултате прошлогодишњег истраживања ИФП-а о ставовима публике у доба пандемије.

Са покретањем фестивала установљена је и специјална награда за позоришно стваралаштво која подстиче младе ауторе и извођаче, те слави подршку њиховом раду. Променадом су до сада награђени београдски Рефлектор Театар, глумац Срђан Тимаров, ФСУ и Општина Врњачка Бања. Овогодишњи добитник биће проглашен на церемонији отварања ИФП3.0.

Програм фестивала

О фестивалу

Интернационални фестивал позоришта у Врњачкој Бањи (ИФП) креиран је 2019. године, а покренуло га је удружење грађана КУНСТ Лаб (култура, уметност и наука за становништво). Циљ је да се културне и уметничке потребе становника Србије не само задовоље, већ и подигну на виши ниво, а у контексту унапређења националног културног идентитета. Овај фестивал превазилази јаз између реалних потреба публике и (не) доступности културних и уметничких садржаја који не знају за границе.

Овај фестивал истовремено афирмише младе и посебно талентоване домаће ствараоце, док истиче и оно најбоље што нуди етаблирана српска позоришна и културна сцена. Такође, фестивал промовише српску културу и уметност у региону и свету, док паралелно домаћој јавности нуди најбоље интернационалне примере културног и уметничког стваралаштва. На тај начин ИФП настоји да буде најбољи амбасадор културе и уметности Србије. ИФП је аполитична и ван-идеолошка форма, која се бави искључиво афирмативном критиком социолошких, културолошких и других феномена савременог, неретко конзумеристичког и материјалистичког, живота у циљу унапређења квалитета личности и појединачног и колективног интегритета, кроз исправну перцепцију културе и уметности. Тиме је улога ИФП-а много значајнија, јер публици нуди садржаје који су контра тежа савременим медијским формама чија је искључива намена масовна гледаност, без фокуса на квалитет креираних и пласираних садржаја.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ