БАЊА ОБЕЛЕЖИЛА СТОГОДИШЊИЦУ ЏЕЗА У СРБИЈИ

Аутор:Весна Ђорђевић

ВРЊЧАНИ ПОКАЗАЛИ ДА СУ ЏЕЗ ОБРАЗОВАНА ПУБЛИКА

Џез је у Србију стигао пре сто година. Овај велики јубилеј обележен је у нашој земљи претпоследњег августовског викенда. У то име, на Летњој позорници  21. августа одржан је концерт Биг бенда РТС-а и Old hat orchestra, док се 22. публици представио Влатко Стефановски Трио. Програм је организовала Туристичка организација под покровитељством Скупштине општине Врњачка Бања.

Велико интересовање публике и сјајна атмосфера обележили су сва три концерта, а програм је отворио неприкосновено најбољи џез састав у Србији – Биг бенд РТС-а.

Пријатно сам изненађен с обзиром да смо лепо дочекани, професионализам техничког особља је на висини.То је прва реакција, а после тога и публика која зна и да тапше после сола што је вично једној џез образованој публици. Атмосфера је била сјајна, први је коментар након концерта диригента, Филипа Булатовића.

Биг бенд РТС основан је 1954. године, издвајањем дувачког ансамбла из већ постојећег Забавног оркестра Радио Београда. Током рада и стварања оркестар је добио изузетне награде и признања. наступао је на светски познатим фестивалима, увек са изузетним успехом и врло похвалним критикама. Током година, са оркестром су наступала највећа светска имена џез музике, а такође и звезде светског шоу бизниса. Оркестар је изнедрио и плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету.

Биг бенд је недавно  „подмлађен“ доласком нове генерације музичара, што млади џез уметник који је и сам управо преузео диригентску палицу оркестра, коментарише следећим речима:                                                                                                                                            – Музичари су врхунски и велики професионалци пре свега, тако да је атмосфера у бенду на једном високом професионалном нивоу. Можда публици све то делује лагано и опуштено, али је и то доказ велике професионалности.

Филип Булатовић премијеру у улози диригента Биг бенда имао је 4. јула у Ботаничкој башти у Београду:

То је било као да сам цео живот чекао да се попнем за тај концерт, буквално. Мени је било сјајно јер је било три хиљаде људи у башти,практично цео Београд, један од најбољих културних догађаја у нашој земљи, вероватно, ове године, а ја сам био можда чак и опуштенији него вечерас.

О одговорности коју има тридесетчетворогодишњи уметник када преузме улогу вође озбиљног оркестра, он каже:                                     – То су све моји ментори, моје колеге од којих сам ја учио и који мене знају од кад сам ја био дете. Они ме и даље зову „Млади“, али ја више нисам клинац. Ово је програм који сам спремао од старта са бендом тако да је био изазов, али је било стварно и интересантно.  С обзиром на то да имам најбољи бенд на овим просторима лако се ради, „бенд ради сам од себе“ моје је само да уживам.

ДИКСИЛЕНД РАЗГАЛИО ВРЊЧАНЕ

Програм  осмишљен за врело летње вече на Амфитеатру, посебно је атрактиван за публику, али је такође и најбољи начин за анимацију нових слушалаца и омасовљење музичких догађаја уметничке музике. После Биг бенда задатак да направи популарнију   атмосферу имао је Old hat orchestra, на чије ноте је мало ко остао имун, да би до краја концерта комплетна публика била на ногама.

– За ову лепу прилику припремили смо музичко путовање кроз неколико праваца џез музике која више од века не оставља равнодушном публику широм планете. Мало смо се прошетали кроз време од прохибиције до данашњих дана кроз различите жанрове и било је лепо и нама, а надам се и публици.  Ми Врњачку Бању волимо и појединачно и као бенд. Први пут смо у овом саставу овде, али смо гостовали као део неких других бендова, тако да познајемо публику и овај простор и атмосферу, каже Никола Живковић, идејни вођа оркестра

Old hat orchestra чини осам музичара  који пружају угодан осећај природних звукова и аутентичних инструмената и вокала. Дувачка секција и комбинација женског и мушких вокала доноси оригиналне музичке аранжмане светских и домаћих аутора.

На молбу да две деценије живота бенда упакује у кроки од пар реченица, вођа оркестра каже:                                                                        – Ми смо се окупили захваљујући једном нашем старом тромбонисти, колеги Љубомиру Матијаци који је први диксилендаш у Србији (донео је диксиленд у наше крајеве). Били смо клинци када нас је окупио пре 21 годину и донео нам прве записане аранжмане диксиленд музике и ми смо то почели да свируцкамо. Због разно разних разлога ми смо репертоар проширили на разне жанрове. Сви смо као једна породица у буквалном смислу, има ту доста кумстава, живимо просто заједно и бенд тако расте већ двадесет и кусур година и надамо се да ће тако  и трајати.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ