КОНЦЕРТ У ЧАСТ ЂОВАНИЈА БОТЕСИНИЈА

Марина Ст. Јанковић

СЈАЈАН НАСТУП АНЂЕЛЕ И ВИКТОРА

Ђовани Ботесини. Био је један од највећих контрабасиста света. Поводом 200 година од његовог рођења, млади уметници Анђела Мујковић, пијанисткиња и Виктор Минић, контрабасиста, приредили су концерт у Замку културе, 17. септембра. Концертни репертоар обухватио је неколико Ботесинијевих композиција: Елегију, Трантелу, Фантазију „Сомнамбука“ и Сањарење.

Рођен је у Ломбардији. По завршетку конзерваторијума започео је светску каријеру као „Паганини контрабаса“. Осим својих тријумфа као извођача, био је диригент европске репутације. Написао је неколико опера и бројна дела за контрабас. На Вердијеву препоруку именован је за директора конзерваторијума у Парми. Умро је у Парми 1889. године.

Виктор Минић (1998) уписао је Музичку академију на Цетињу у класи професора Зорана Закрајшека и Вељка Беливећа. Учествовао је на бројним пројектима Академије, као солиста и као контрабасиста оркестра МА. Похађао је мастер-класове код С. Стошића, Љ. Лазића, Г. Костића, као и на Малти код европских професора.

Анђела Мујковић (1998) студент је клавира на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу у класи проф. Јоване Радовановић. Похађала је семинаре код Ј. Кота, В. Сигаљевича, Б. Краљевића, А. Сердара, Б. Пенчића и Б. Горуновић.

Гост концерта била је Нађа Минић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ