Повежи се срцем

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Марина Ст. Јанковић

На тераси Ресторана „Истра“ Црвени крст Врњачке Бање у сарадњи са Домом здравља, Специјалном болницом за интерне болести и СБ „Меркур“ обележили су Светски дан срца, 29. септембар.

–  Циљ је да се и грађани и гости ефикасно прегледају, да преконтролишу гликемију и крвни притисак. Болести срца, према статистичким подацима, најчешћи су узрок смрти и зато је веома важно чути савете лекара и здравствених радника о превенцији болести срца, рекао нам је Слободан Дишовић, секретар ЦК В. Бања.

– СБ „Меркур“ даје велики допринос у лечењу и превенцији дијабетеса који даје многобројне компликације. У оквиру Програма едукације наш тим стручњака у Школи дијабетеса кроз здравствено васпитни рад упознаје пацијенте са свим опасностима које ова болест носи и како да се изборе са њом на најбољи начин, каже ВМС Александра Игњатовић из СБ „Меркур“.

Др Ана Ђорђевић из Специјалне болнице за интерне болести подсетила нас је да се Светски дан срца обележава више од 20 година уназад и да има за циљ да упозори људе широм света да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смрти који одузима више од 18 милиона живота сваке године.

– Зато апелујем да се подстакну активности на контроли фактора ризика попут употребе дувана, нездраве исхране и физичке активности, чиме би се могло избећи најмање 80% превремених смрти од ових болести, поручује др Ана Ђорђевић.

– Уз поштовање епидемиолошких мера и ове године смо успешно обележили Светски дан срца, под слоганом „Повежи се срцем!“. Контролисали смо крвни притисак и вредност гликемије нашим суграђанима и гостима. Наши савети су им били драгоцени, а све у циљу правовременог откривања и лечења кардиоваскуларних болести у широј популацији, рекла нам је Наташа Ђукић, главна сестра Патронажне службе Дома здравља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ