МЕЂУНАРОДНИ ДАН КУВАРА -НАЈБОЉИ КУВАЈУ СРЦЕМ

Весна Ђорђевић

Светски познати празник, Међународни дан кувара, 20. октобар, обележава се у Србији у знаку здраве исхране код најмлађих. За Врњачку Бању ово је још један повод да се у првом плану нађе  Угоститељско-туристичка школа и нова генерација кувара која овде стасава, а они се ових дана нарочито поносе  свеукупним подницима недавно одржане Роштиљијаде у Лесковцу – Невеном Павловић и Милошем Кржановићем.

Податак да су ученици врњачке угоститељске школе најбољи у припреми јела на роштиљу на модеран начин, као и пљескавице и ћевапа у конкуренцији других школа из струке из земље и региона, још је једна потврда квалитетног рада наставног кадра и специфичне тежине дипломе која се овде стиче школовањем.

Данијела Рсовац и Биљана Кљајић, наставнице куварства и менторке које су предводиле златни врњачки двојац, кажу да је реч о изузетно паметним, одговорним и зрелим младим људима који, нажалост, до сада нису имали прилике да своја знања и способности одмере са представницима школа из земље и региона јер је епидемија короне већину такмичења одложила за нека боља времена. Тим пре је и овај успех већи.

– Свако такмичење јесте изазов, а овде су сви дошли одлично припремљени. Наравно, сваки такмичар има циљ да заузме прво место и победнички пехар, а ми смо у томе успели јер смо имали добро предзнање,припрему и апсолутно поверење наставника. Док су други радили уз контролу и надзор и имали трему од својих наставника, па онда од жирија, нама су дате одрешене руке, радили смо опуштено, онако како смо веровали да је најбоље, а онда није тешко бити бољи од самих Лесковчана у припреми роштиља на њиховом терену, каже ученик IV4 одељења кулинарских техничара, Милош Кржановић.

Милош, као и Невена, планира да стекне и високошколско образовање у струци како би унапредио знање које планира да имплементира у породични бизнис. Наиме, породица Кржановић јединствена је по томе што негује кухињу источне Србије у Ресторану влашке националне кухиње „Мирочанац“ на Мирочу.

– Већина мојих другова из одељења сања да једног дана буде власник ресторана, хотела или да се нађе у улози шефа кухиње неког луксузног објекта. Куварство данас јесте добар бизнис, али је мени у срцу од малена и могу да кажем да је пре свега љубав, закључује Милош.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ