Dani domaćeg filma

„ТЕЛЕНОВЕЛА СИВО У КОЛОРУ“ ПРЕД ВРЊАЧКОМ ПУБЛИКОМ

Аутор:Весна Ђорђевић

Спој шпанске и српске културе на платну представио је млади редитељ Филип Мартиновић у свом ауторском филму „Теленовела сиво у колору“ врњачкој публици у петак, 29. октобра, у оквиру програма „Дан домаћег филма“.

Филмски центар Србије и Удружење документариста Србије организовали су „Дан домаћег филма“, односно пројекције домаћих документарних филмова који нису имали широку биоскопску дистрибуцију, паралелно у 26 градова Србије. Након пројекција, гледаоци су имали прилику да разговарају са ауторима.

Рођен у Београду, одрастао у Барселони, Филип Мартиновић завршио мастер студије режије на Факултету драмских уметности у Београду. Открио је филм као средство за истраживање личних питања, а управо овај му је променио живот из корена. На половини пута и снимања, упознаје Ашу, садашњу супругу која постаје јунакиња филма, али и његовог живота. У филму по први пут води разговоре са мајком о стварима које је увек желео да пита. „Теленовела сиво у колору“ је уметнички алат који Филип користи у потрази за личним идентитетом – ко сам, одакле сам, зашто је то битно и шта ме чини Србином.

Публика у врњачком биоскопу није била бројна, али су реакције на Мартиновићев првенац биле изузетно позитивне. Колико су језици били изазов, колико су родитељи радили на томе да сачувају породични идентитет и корене, вера и православље, како размишљају деца оних који су разлутани по свету и хоће ли се вратити коренима, само су нека од питања која су интересовала присутне.

– Твој идентитет чини оно што јеси и они који те окружују, закључује после свега Мартиновић који је у међувремену отворио сопствену продуцентску кућу и већ је продуцирао други филм који је снимио, ради на трећем.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ