КОНЦЕРТНИ ВРЕМЕПЛОВ У ДОБА БЕТОВЕНА, МОЦАРТА И ВИЈЕЊАВСКОГ

Срећко Станојчић

Концерти класичне музике, боље него илузија покретних слика у формату филма, могу да нас врате у прошла времена јер нас воде у прошлост „уживо“, без „плејбека“, посебно ако се одржавају у просторима који сведоче о к ултури протеклих векова.

Један од таквих концерата, одржан је у Замку културе, 8. априла, под називом  „У сусрет пролећу“, када су  виолинисткиња Маријана Огњановић и пијаниста Бојан Младеновић, „одвели“ публику у доба Бетовена, Моцарта и Вијенавског.

На програму су биле виолинске сонате Волфганга Амадеуса Моцарта, Лудвига Ван Бетовена и пољског виолинисте и композитора Хенрика Вијењавског, маестрално изведене кроз виолину Маријане Огњановић уз клавирску пратњу Бојана Младеновића.

МАРИЈАНА ОГЊАНОВИЋ, рођена је 1984. године у Крагујевцу, дипломирала на Факултету Уметности у Нишу 2008. године у класи Јована Богосављевића. У току студија била је стипендиста фонда за “Младе таленте Републике Србије”. Као студент била је члан студенстког оркестра “Концертанте”, а касније и концерт мајстор, са којим је наступала у Србији и Европи. Као стални и повремени члан наступала је са оркестром Константинус, Нишким симфонијским оркестром и  Kitchener – Waterloo Community оркестром. Веома су запажени и њени соло концерти. Од 2008. године ради и као наставник виолине у музичкој школи „Стеван Мокрањац” у Врању и повремено у Канади. Године 2020. је и члан камерног састава Стринг Арт Трио.

БОЈАН МЛАДЕНОВИЋ (1983) дипломирао је 2007, а специјализирао 2013. године на Одсеку за клавир ФМУ у Београду, у класи проф. мр Лидије Станковић. Тренутно је докторанд на ФМУ у Београду, на одсеку за Камерну музику, у класи проф. др Дејана Суботића. Стручно се усавршавао на курсевима А. Валдме (Естонија), К. Гекића (Хрватска) и Ј. Кота (Украјина).

Његова интензивна уметничка делатност првенствено се огледа у веома честим јавним наступима у земљи и иностранству – најпре у виду бројних реситала камерне музике, затим у виду солистичких наступа, као и у виду концерата на којима учествује као корепетитор или члан оркестра. Наступао је са Нишким симфонијским оркестром и оркестром Империо као солиста, са многим камерним ансамблима (D-Art, Solisti di Sud, Београдски соул секстет, Нишки солисти, Нишки виртуози, дуо Диптих, Трио Constantinus, Трио Анима, итд.), али и са многим врсним инструменталистима појединачно. Члан је ревијског оркестра Импресија из Ниша. Осим бројних концерата у престижним концертним дворанама у земљи (Велика сала и Галерија Коларчеве задужбине, Галерија САНУ, Галерија АртГет, Сала скупштине града Београда, Сала Прве крагујевачке гимназије, Сала Нишког симфонијског оркестра, КИП ФУ Ниш, итд), наступао је и у Италији, Словенији, Аустрији, Грчкој, БиХ, Македонији и Бугарској. Учествовао је на музичким фестивалима у земљи (ОКТОХ, НИМУС, CONSTANTINUS, ЛЕДАМУС, БУНТ, ArtLink фестивал младих талената, Мај месец музике) и иностранству (Akordeon Art (БиХ), Сарајевска зима (БиХ), Spectrum (Словенија), а свирао је и на концертима у оквиру пројекта Национална концертна сезона као и на више концерата у оквиру Концертне сезоне ФУ Ниш.

Бојан Младеновић остварио је трајне снимке за Радио Београд и ФМУ Београд (изводећи камерна дела Владимира Тошића за флауту и клавир и за два клавира у осам руку), као и за Факултет уметности у Нишу, учествујући и као извођач и као аутор на четири промотивна CD-а овог факултета. Поред извођачке делатности, бави се компоновањем и аранжирањем. Његове уметничке композиције више пута су извођене и у иностранству (САД, Италија, Енглеска, Француска, Чешка, Мађарска, Словенија, БиХ), а његове аранжмане изводе и велики оркестри као што су Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички, Регионална дечја филхармонија и оркестар Импресија из Ниша.

Од октобра 2007. ради на Факултету уметности у Нишу, а тренутно је у звању клавирског сарадника на Катедри за гудачке инструменте.

С.Станојчић

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ