У НОВОМ СЕЛУ ОБЕЛЕЖЕНА ЦРНА ВЕЛИКА СРЕДА

Аутор:Весна Ђорђевић

Седамдесет и тројици Новоселаца који су 7. јуна 1943. на Црну велику среду стрељани у Јајинцима, мештанима овог села који су били заточени у Логору на Бањици  и такође стрељани, као и педесет и двојици руских војника – Црвеноармејаца који су 1944. погинули у Новом Селу током борби за ослобођење Краљева, служен је и овог 7. јуна парастос код споменика у центру Новог Села подигнутог 1989.

– Најбоље домаћине Новог Села, напредне људе који су водили ово место између два рата, њих 120, заробили су Немци 1943. и отерали пут Краљева и затим Београда, односно логора на Бањици и стрелишта Јајинци. Само осамнаест их се вратило породицама, а чак 73 стрељано је у једном дану, 7. јуна 1943. На хумке страдалих Новоселци су почели да одлазе одмах по завршетку рата да би оплакивали најдраже, а ми, потомци страдалих у свим ратовима одајемо им традиционално  на овај дан помен са жељом да се њихово страдање никад не заборави, каже Жарко Марковић, председник Удружења грађана „Новоселац“.

Аутентичну причу о страдању на Црну велику среду забележену на основу казивања сведока догађаја, прочитао је аутор, Слободан Пецић. Венце на споменик положили су представници Потомака жртава свих ратова и  Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ из Краљева.

– Новоселци, да вас поздравим и да вам се захвалим што негујете традицију ослободилачких ратова. Ми из Краљева посебно ценимо жртве из Новог Села. Ви знате како је Краљево пропатило и како су страдали невини таоци по систему сто за једног и педесет за једног. Краљево је било јак немачки мостобран у коме се ушанчила чувена SS дивизија са 33.000 војника и 29 борбених јединица чувајући одступницу трупама које су се повлачиле из Грчке. Водиле су се ужасне борбе, а слобода је Краљеву дошла из правца Врњачке Бање и Новог Села. О тежини ових борби сведочи податак да је Краљево са околином ослобођено чак 42 дана после ослобођења Београда. Та слобода плаћена је великим жртвама. Зато смо ми данас овде да им одамо пошту, поручио је Милан Матијевић, председник Друштва „Јово Курсула“.

Велики помен страдалим суграђанима организовало је Удружење грађана „Новоселац“ и Месна заједница Ново Село.A

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ