14. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Аутор:Мила Васојевић

Редовна седница Скупштине општине Врњачка Бања, 14. по реду, одржана је 4. јула. У раду седнице учествовало је 23 одборника, а седницу је водио Иван Радовић, председник. У раду седнице учестовали су: председник и заменик председника Општине као и директори јавних предузећа и установа. По усвајању записника са 13. седнице, усвојен је и дневни ред са 23 тачке од чега су пет тачака допуне.

Известилац по првој тачки дневног реда о доношењу Одлуке о приступању изради ревизије одлуке о заштити споменика природе „Паркови Врњачке Бање“ био је Славиша Пауновић, начелник Општинске управе. По закључку  Општинског већа и Бањског одбора Просторни план општине Врњачка Бања је потребно ускладити са Просторним планом Републике, чија реализација почиње усвајањем нацрта Одлуке о његовој изради.

Одборници су изгласали и Одлуку о покретању процеса израде Плана развоја Општине Врњачка Бања за период од 2021. до 2027. године.

На седници Скупштине општине потом је разматрано и усвојено седам тачака које се тичу непокретности, почев од одлуке о продаји 6, 39 ари непосредном погодбом, затим улагање у основни капитал Новог Аутопревоза за проширење капацитета јавних паркиралишта, донето је решење о разменини земљишта између општине Врњачка Бања и „Линеа компани“ д.о.о. из Земуна и тсл. Известилац о овим тачкама био је Саша Радисављевић, руководиоц  групе за имовинско правне послове.

План општег распореда места за постављање мобилијара на јавним површинама, на овој седници, изазвало је значајну дискусију. Прво је одборник Војислав Вујић затражио да се закупцима омогући постављање бар једног сунцобрана имајући у виду тропске врућине . С тим што би било пожељно да сунцобрани буду унифицирани. У излагању председника Општине, Бобана Ђуровића стоји захтев да се уговор који је потписан поштује у целости, јер закупци често постављају и по четири сунцобрана. Уместо да користе закупљених два квадрата они заузимају још десетак. Једноставно ред се мора увести, а то је посао општинских инспекција. До сада је постојала могућност да закупац без лицитације може да добије место уколико редовно измирује своје обавезе. Међутим уколико се закупац не придржава и не бави продајом робе коју је пријавио треба да постоји могућност да се та места ставе на лицитацију.

– Променада је једна од разгледница Врњачке Бање, бити на Променади треба да буде привилегија, међутим наши закупци лицитирају једно, продају друго, па тезге личе на мале кинеске продавнице. Заузимање простора је евидентно то се односи како на уличне продавце тако исто на летње баште и кафиће, рекао је између осталог Ђуровић.

На истој седници, донете су одлуке о изради Просторног плана општине Врњачка Бања и  изради плана генералне регулације „Гоч“ за део Гоча који припада територији општине Врњачка Бања. Одборник Родољуб Џамић је рекао да је иницијатива за израду овог плана покренута далеке 2010. године. Изгледа да Општинска стамбена агенција нема капацитет да одради ове планове, али те послове треба поверити онима који могу да га ураде уз надзор општинских урбаниста. Предлог је да се послови на изради планова убрзају.

Одборници су дали сагласност на извештај о пословању, годишњи финансијски извештај за 2021.  и одлуку о покрићу губитка ЈП „Нови Аутопревоз“  и „Врући извори“ доо Грачац. Такође, сагласност је дата и на измене финансијских и планова рада за 2022. годину Народне библиотеке „Др Душан Радић“, Културног центра, ПУ „Радост“ и Центра за социјални рад.

Тачку дневног реда, предлог одлуке о стављању ван снаге одлуке о уређивању правила поступка јавних набавки, образложила је Сузана Црноглавац, а потом је и усвојена.

Одборници су једногласно донели и Одлуку, на предлог Бањског одбора, за доделу признања поводом Дана Општине Врњачка Бања, а известилац је била Тамара Радојевић.

У оквиру тачке именовања, за члана Општинског штаба цивилне заштите именован је ватрогасац Милинко Вукомановић. Седница је завршена постављањем одборничких питања, а она су се односила на регулацију канализације у Подунавцима као и о крпљењу ударних рупа на категорисаним путевима, затим на припајању отрочког водовода „Врућим изворима“. Одборница Наташа Трифуновић упитала је да ли ОШ „Попински борци“ могу да добију клима уређај за ординацију од Дома здравља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ