ДАН ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА ОБЕЛЕЖЕН СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ У ХОТЕЛУ „ЦЕПТЕР“

Аутор:Срећко Станојчић

Свечана седница којом је обележен, Дан Општине Врњачка Бања 14. јули, одржана је у Конгресном центру Хотела “Цептер”.

Председник СО Врњачка Бања Иван Радовић је на почетку свог обраћања поздравио присутне званице, министра Томислава Момировића, представнике  Владе Републике Србије, изасланицу председника Републике Србије, народне посланике, начелнике управних округа, председника Општине Бобана Ђуровића и његовог заменика Ивана Џатића, одборнике и чланове Општинског већа . Председник Скупштине општине поздраве је упутио и црквеним  великодостојницима , припадницима војске и полиције, представницима  делегација братских општина Берана, Жабљака, Будве, Звечана, Кучева, Карпоша, Новог Травника и Живиница, делегацијама општина и градова из Србије, Француске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Румуније, директорима јавних предузећа, установа и агенција као и добитницима овогодишњих признања.

Иван Радовић

Велико ми је задовољство да Вам пожелим добродошлицу да вам захвалим што сте се одазвали нашем позиву, да заједно, данас, свечано прославимо Дан општине Врњачка Бања. Историја модерног и организованог бављења туризмом у Врњачкој Бањи, управо на данашњи дан започела је давне 1868. године када су овдашњи виђенији људи тог времена, формирали Основателно фундаторско друштво кисело вруће воде у Врњцима. Ово друштво представља прву туристичку организацију на Балкану која је поставила темеље развоја Врњаца као туристичког места. Са данашњег аспекта, они су били први инвеститори који су уложили знање и дукате царске да би уредили изворе, паркове, купатила и курсалоне… Тако је све почело, а од тог доба дели нас више од век и по, односно тачно 154. године. Данас, са поносом могу рећи да је Врњачка Бања, место које заузима значајну позицију на туристичкој мапи Европе и света. Бања је место које је отворено за све који у њему желе да живе, стварају, инвестирају, али и уживају у природним лепотама.

Поносни смо на све који су својим радом и ангажовањем допринели развоју и промоцији Врњачке Бање. Без скромности, истичем да сам поносан на локални парламент који је једногласно, без обзира на политичку припадност, подржао одлуке које су за циљ имале развој Врњачке Бање. Ефикасност рада локалне Скупштине, данас је лако анализирати. Одборници су доношењем стратешких докумената и одлука, учествовали у реализацији јасно дефинисаног циља развоја, који је, уз подршку Владе Републике и председника Александра Вучића постао реалан, остварљив и достижан. Задати циљеви су остварени, али су и нови пред нама. Даме и господо, празници су увек прилика за слављеничку атмосферу а, ми за славље и оптимизам имамо много разлога и поред чињенице да живимо у времену великих изазова на глобалном нивоу, чији негативни ефекти нису мимоишли ни нашу државу, па ни Врњачку Бању.

И поред тога, данас смо поносни на изглед наше Бање, на инвестиције које су је оживеле. Богатији смо за нове хотеле високе туристичке категорије, реализоване капиталне и инфраструктурне пројекте који су мало по мало утицали да Врњачка Бања већ пету годину за редом буде најпосећенија туристичка дестинација. У претходних 10 година реализовани су бројни стратешки важни пројекти уз подршку Владе Републике и председника Републике, а у наредном периоду очекује нас још туристичких и капиталних пројеката који ће нашу Врњачку Бању учинити атрактивнијом, приступачнијом и лепшом. Више о резултатима нашег заједничког рада, инвестицијама и даљим плановима говориће председник општине, Бобан Ђуровић, а ја бих на крају обраћања желео још једном да одам захвалност свим одборницима и члановима Већа на разумевању, великом труду изалагању које је увек било вођено општим интересом и потребама наших грађана. Користим прилику и да захвалим свима вама који сте својим присуством увеличали наш данашњи скуп којим свечано обележавамо Дан Општине Врњачка Бања, рекао је у свом обраћању Иван Радовић.

Бобан Ђуровић

На овој свечаној седници присутни су пријатељи Врњачке Бање али и велики улагачи, инвеститори, који су се одазвали нашем позиву.  Морам да изразим захвалност генерацији младих људи која је 2012. године, у том тренутку јасном визијом и жељом да наше место учинимо квалитетнијим, бољим за живот сваког нашег грађанина али да уједно направимо место које ће бити „српски производ туризма“ и туристички центар Србије. Тај тежак посао почели смо са амбицијом која је излазила из наших оквира, зато што тада, пре десет година, држава није била толико моћна, снажна и стабилна као што је данас. Кренули смо од сопствених ресурса и природних потенцијала и од сређивања стања у нашој општини, од сређивања буџета, јавног сектора, доношења низа скупштинских одлука којима смо омогућили за имплементацију стратегије нашег развоја. Знали смо да, тек када будемо  урадили нешто капитално за наше место, тада ћемо имати легитимитет да позовемо данашње пријатеље улагаче да инвестирају у наше место. Прво смо се обратили данашњем председнику Александру Вучићу, који је тада био заменик премијера, за подршку и помоћ у куповини „Аутопревоза“, фирме која је више пута приватизована и на крају отишла у стечај, направивши тотални колапс уи функционисању нашег места. У том тренутку, на наше изненађење, добили смо велика финансијска средства да бисмо купили тих осам хектара у ширем центру Врњачке Бање јер је то био услова за даљи развој нашег места. Данас имамо једну од најсавременијих аутобуских станица у Србији, на којој ће од ове године бити сопствени аутобуси за превоз путника на територији наше општине.  Након тога кренули смо у сређивање Централног бањског парка и од тог тренутка креће развој Врњачке Бање који сте видели у емитованом филму.

Кренули смо да сређујемо јавне површине у центру, комплетну променаду,  изградили водопад, уредили Црквено брдо и шетачке стазе,изградили четири кружна тока, шест фонтана које су постале атракције Врњачке Бање. Сачували смо језгро Врњачке Бање јер нисмо угрозили парковски део и нисмо дозволили градњу   онима који гледају само профит, а не интерес наше општине. Са тиме се треба изборити, цена тога је велика, цену плаћају они који воде општину и наравно ја, као први човек општине, кроз разне медије у негативном контексту али чуваћу Врњачку Бању, по цену да стотину пута изађем у било којим медијима и да стотну пута будем нападан, нећу устукнути и нећу дозволити да се гради тамо где није дозвољено, рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић. Данас имамо пријатеље инвеститоре, који су саградили све ове хотеле у Врњачкој Бањи, ризорт хотеле са велнес и спа програмима.

Ми смо у последње четири године отворили десет и више великих хотела и неколико хотела са мањим капацитетима и то је велики успех за наше место, које је доживело крах у једном периоду,а данас је у самом врху туристичких дестинација у Србији,  региону и Европи, а подсетићу вас на речи председника Републике да је био у Баден Бадену и да је Врњачка Бања чак и лепша. Били смо у бањи Виши, Карловим варима, Баден Бадену да бисмо направили компарацију, где се то разликујемо, шта је то што је боље код њих, а није код нас и могу вам рећи са поносом да смо успели да их превазиђемо у многим аспектима туристичке понуде. Данас смо отворили прву фазу аква парка, једног од најмодернијих у овом делу Европе, вредног 15 милиона евра. Само у хотелској индустрији у Врњачкој Бањи је заспослено око 1500 људи. Несвакидашње је у Европи да аутопут пролази поред туристичког центра као што се Врњачка Бања налази на траси Моравског коридора. Имамо шансу да све оне странце који иду према Македонији, Грчкојм Турској, дочекамо у Врњачкој Бањи јер на пар стотина километара около не постоји туристичко место. На нама је да започнемо и  завршимо најкапиталнији пројекат, а то је гондола, која ће повезати центар Врњачке Бање и планину Гоч, имамо и инвеститоре који су спремни да уложе свој новац у изградњу, нагласио је у свом обраћању на свечаној седници Бобан Ђуровић и захвалио свима који су учествовали у експанзији развоја Врњачке Бање.

Председник СО Иван Радовић доделио је највећа  општинска признања.

ПОВЕЉА је додељена најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, коју је у његово име преузео, Срђан Ђоковић.

Иван Радовић, Срђан Ђоковић и Бобан Ђуровић

Добитници плакета са златним амблемом су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић,за несебично ангажовање, подршку и помоћ у реализацији капиталних инвестиција које доприносе даљем развоју  општине Врњачка Бања и побољшању услова и квалитета живота њених грађана, директор Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” проф. др Милован Бојић за немерљив допринос развоју кардиологије кроз увођење нових метода у кардиоваскуларној медицини и извођење најкомпликованијих начина лечења, за реализацију пројекта Дедиње 2»  и несебично залагање у лечењу многобројних пацијента, међу којима и грађана општине Врњачка Бања и директор Универзитетског клиничког центра Крагујевац, проф. др Слободан Милисављевић, специјалиста грудне хирургије, редовни професор Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, члан европског и светског Удружења грудних хирурга, за несебичну помоћ током дугогодишњег рада у УКЦ Крагујевац и залагање у пружању лекарске помоћи грађанима са територије општине Врњачка Бања.

Плакете са сребрним амблемом уручене  су др Душици Александровић, субспецијалисти онкологије и начелници Одељења службе онкологије у ЗЦ „Студеница“ Краљево, за несебично ангажовање и пружену помоћ у лечењу пацијената са најтежим обољењима, међу којима су и грађани са територије општине Врњачка Бања и „Металотитану“ из Врњачке Бање, скромном и вредном колективу овог предузећа за несебичну подршку и помоћ свим акцијама хуманог и хуманитарног карактера које организује Црвени крст Врњачка Бања и великом доприносу у подизању свести о значају ангажовања сваког појединца у хуманитарном раду.

Иван Радовић, Томислав Момировић и БобанЂуровић

Новчане награде додељене су Небојши Алимпићу, координатору за локални економски развој Општине Врњачка Бања за изузетне заслуге у реализација капиталних пројеката од значаја за даљи развој Врњачке Бање, сарадњу, помоћ и учешће у активностима које реализују удружења грађана, дугогодишњи хуманитарни рад и учешће  у акцијама добровољног давања крви, аангажовање у раду са младима  и афирмациjи спортско-рекреативних активности, Зорану Терзићу, противградном стрелцу из Отрока, За несебично ангажовање,  одговорни рад и благовремено деловање којим доприноси заштити имовине и усева грађана врњачке општине од штете коју би могао да проурокује град. Новчане награде добили су такође Теодора Ђорђевић, спортисткиња, дугогодишња чланица џудо клуба „Гоч“ из Врњачке Бање, активна такмичарка  и носилац зеленог појаса, за освојена многобројна признања, медаље и дипломе у земљи и учешће на Међународном турниру у Зворнику у Републици Српској где је освојила друго место и сребрну медаљу, Стефана Глумац, ученица другог разреда природно-математичког одељења Гимназије у Врњачкој Бањи за освојено прво место на Републичком такмичењу „Смотра ликовног стваралаштва основних и средњих школа Србије“, у организацији Ликовних педагога Србије и Марко Николау, Ученику осмог разреда ОШ „Бане Миленковић“, носиоцу дипломе „Вук Краџић“ за освојено треће место на Републичком такмичењу из географије, учешће у бројним спортским такмичењима, хуманитарним акцијама, приредбама и другим активностима које је организовала и у којима је учествовала школа.

Иван Радовић, Мила ВАсојевић и Бобан Ђуровић

Захвалнице су уручене истакнутим појединцима, удружењима и предузећима

Председник Општине Бобан Ђуровић уручио је захвалнице Дојни Стодић, директорки Гимназије у Врњачкој Бањи,  за континуирани предани рад у  образовању средњошколаца и  допринос подизању квалитета услова за одвијање наставе кроз реализацију једног од најзначајних пројекта „Изградња нове зграде Гимназије“, Срђану Чеперковићу, врњачком песнику,  који је објавио више збирки песама и  књигу поезије млађих врњачких песника,  за допринос у организацији филмских сусрета под називом «Разговори у кући сценарија» који окупља велики број издавача, кљижевника, сценариста, писаца и редитеља, Снежани Стевановић, дугогодишњој активисткињи Црвеног крста и великој хуманисткињи која је око 50 пута учествовала у акцијама добровољног давања крви, Мили Васојевић, дугогодишњој новинарки и уредници «Врњачких новина», ауторки многобројних текстова кроз које је од заборава сачувала многе људе и догађаје. Своју радну биографију исписала је у Културном центру Врњачка Бања, из којег ове године одлази у заслужену пензију, Славку Крстићу, Врњчанину и великом хуманисти  са  више од 60  учешћа у акцијама добровољног давања крви, Предрагу Гроздановићу, врњачком спортском тренеру и селектору женске фудбалске репрезентације за  постигнуте резултате  и пласман репрезентације на светско првенство, као и велики допринос развоју и афирмацији фудбала у Врњачкој Бањи, ФК «Напредак» из Грачаца, Основаном давне 1947. године, за успешан рад са селекцијама сениора, омладинаца и кадета, и остварене резултате који су омогућили овом клубу пласман у виши ранг такмичења, Удружењу потомака ратника од 1912-1920  за посвећеност очувању и неговању светле традиције српског ратника из Првог светског рата, кроз обележавање значајних датума и грађење културе сећања на јунаштво и подвиге славних предака Великог рата, али и на судбину и жртву коју су поднели за слободу своје домовине, Олдтајмер клубу Врњачка Бања, организатору скупова љубитеља старовременских аутомобила у Врњачкој Бањи и другим градовима у Србији, који кроз промоцију аутомобилизма промовише и Врњачку Бању као водећу туристичку дестинацију, Јовану Маринковићу, Дугогодишњем дописнику РТС-а и Пинк-а, који је у својој дугогодишњој професионалној каријери снимио велики број прилога и репортажа о Врњачкој Бањи, а за  туристички филм о Врњачкој Бањи,  у конкуренцији од 170 ТВ станица добитник  је  прве награде, организатоприма међународне манифестације «Прва бразда», За очувању и неговање вредности српског села, афирмишући живот и опстанак младих на селу и допринос унапређењу пољопривредне производње кроз организовање едукативних радионица и Маји Маринковић, Врњчанки, вокалној солискињи и уметници која, кроз песму, промовише Врњачку Бању, њене туристичке потенцијале, друштвене догађаје и културно уметничке садржаје.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ