ДРУГА ФАЗА ПРОГРАМА ROMACTED

Аутор:Марина Ст. Јанковић

ОСНАЖИВАЊЕ РОМА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

Заједнички програм Европске уније и Савета Европе – RОМАCTED II служи за консолидацију и проширење напора за побољшање интеграције ромске популације у локалним заједницама кроз појачано учешће у креирању локалне политике и спровођењу локалних акција.

Састанак Општинске радне групе ROMACTED програма одржан је у Великој хали СО 21. септембра. Тема састанка била је распоређивање средстава која ће Општини Врњачка Бања бити додељена кроз ROMACTED пројекат у циљу оснаживања ромске заједнице са територије врњачке Општине. Састанку су присуствовали Јасмина Трифуновић и Ненад Манојловић у име локалне самоуправе, као и представници адекватних институција и установа.

– Средства су донаторског типа кроз ROMACTED методологију и програм. Врњачка Бања је у ROMACTED-у од 2018. године, а ово је друга фаза Програма у којој су поред осталих активности предвиђени и новчани грантови за 14 градова који су учесници у Програму. Новчани грантови се заснивају на томе да сами Роми кажу шта им је најпотребније. Прошли пут, доделом грантова решено је доста приоритета и надам се да ће и овог пута бити тако. Износ гранта који ће нам бити опредељен је од 10 до 15 хиљада евра, рекао је Дејан Павловић, фасилитатор на Програму ROMACTED.

Учесници састанка

На састанку се дискутовало о приоритетима који би били најкориснији за ромску популацију како би се добијени новац потрошио наменски и са правим ефектом. У конструктивном дијалогу изнети су предлози.

Мислим да смо ми као општина доста урадили што се тиче ROMACTED-а и социјалне укључености Рома. Битно је да кажу и представници ромске популације које су њихове потребе и да дају предлог за трошење новца. Исто тако мислим да је неопходно и да институције предложе како да им помогнемо, рекла је Јасмина Трифуновић и предложила да се у Подунавцима или Грачацу адаптира просторија у оквиру школе за ваннаставне активности.

Десет или петнаест хиљада евра јесу средства са којима може нешто да се уради, али дефинитивно не све, ни близу. Управо из тог разлога је веома битно да сви учествују, дају предлоге који ће се рангирати по приоритетима, рекао је Ненад Манојловић.

Чуо се предлог да се део новца определи за санацију кућа, за обезбеђивање бесплатне ужине…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ