ОСНОВНА ШКОЛА „БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ“ ИЗ НОВОГ СЕЛА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ШКОЛЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Пригодном свечаношћу и културно-уметничким програмом који су припремили ученици и наставници, 15. маја обележен је Дан школе „Бане Миленковић“ из Новог Села. Свечаности су присуствовали наставници, ученици, мештани, представници локалне самоуправе, као и представници привредног, културног и друштвеног живота Врњачке Бање. Приредба је одржана у амфитеатру школе, а најуспешнији ученици који су остварили запажене резултате током године, добили су награде и признања.

Основна школа „Бане Миленковић“ из Новог Села основана је 1895. године, а данашње име носи од 1960. године по Браниславу Банету Миленковићу, мештанину и првоборцу Народно ослободилачког рата. Почела је са радом као четвороразредна, да би 1952. године прерасла у седморазредну. Након изградње нове зграде школе, школске 1955/1956. године школа је прерасла у осморазредну, и као таква остала је до данашњих дана. 1985. године школски објекат је проширен, а скоро две деценије касније, тачније 2004. године у оквиру школе са радом почиње и вртић. Поред матичне школе у Новом Селу, школа има и издвојено одељење у Рсовцима. Када је основана, школа је имала 19 ђака, док  данас школу похађа 298 ученика, а издвојено одељење у Рсовцима 9 ученика.

Александар Цветљанин, директор школе, у свечаном обраћању показао је уважавање најпре према ученицима, наставницима, пензионерима, директорима других школа, представницима локалне самоуправе, као и фирмама и појединцима који својим донарством помажу школу на разноразне начине.

– Све оно што смо урадили у школи, видљиво је, и заслуга је свих вас, почев од ученика, сарадње са родитељима, локалном самоуправом и свих људи који су изашли у сусрет школи када је то било потребно. Драго ми је што смо се окупили у овако великом броју и што ћемо заједно прославити 128. рођендан школе „Бане Миленковић“ у лепом и добром расположењу, током програма у коме смо се потрудили да направимо спој традиционалног и савременог. Данас је и Дан породице, породица је светиња, а школа је фабрика знања. Наш је циљ и наша је обавеза да вратимо старе корене и вредности на којима смо ми одрасли и да то покушамо да пренесемо деци, истакао је у обраћању директор школе Александар Цветљанин.

Ово је дан када у школи могу да се похвале постигнутим резултатима у претходној години, а такође и дан када је потребно гледати у будућност на добробит ученика.

– Овом прилико захваљујем се локалној самоуправи која има разумевања за све наше потребе, као и свим нашим пријатељима и донаторима. У плану је даља реконструкција и адаптација школе, асфалтирање улице која се налази испред школе, адаптација крова и набавка свега онога што је неопходно за осавремењавање наставе, нормалан рад и функционисање школе, додао је директор школе Александар Цветљанин.

Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, истакао је да му је велика част што има прилику да поздрави све присутне у име локалне самоуправе и да школи упути честитке поводом 128. година постојања.

– Уважени директоре, поштовани упосленици, драги пријатељи, велика ми је част што имам прилику да вас све поздравим у име Општине Врњачка Бања и своје лично име. Задовољство ми је што могу да вам честитам Дан школе, која има веома дугу и успешну традицију образовања, која је за време свог постојања изнедрила велики број успешних људи, који су пронели име Новог Села и Врњачке Бање. Школа није успешна сама по себи као објекат, њу чине људи који раде у њој, стога велику захвалност дугујемо наставном кадру и ваннаставном особљу, јер сви они представљају карику у читавом једном ланцу и без њих ми не бисмо били успешни данас. Ви ћете постати образовани људи, на понос читаве наше заједнице. Награђеним ученицима честитам од срца, да наставе са добрим радом и да им се у томе придруже и остали другари, рекао је у свом обраћању Иван Џатић.

Том приликом, заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић, изразио је захвалност актуелном директору школе на лепим речима, као и претходној директорки Снежани Шпировић на вишегодишњој успешној сарадњи током чијег мандата је отворена спортска хала, уз констатацију да је добитна комбинација успешна сарадња између општинског руководства, директора као менаџера школе и локалних привредника.

Током културно-уметничког програма ученици су представили „Покондирену тикву“ у новом савременом руху, Ана Гочанин и Анастасија Савовић извеле су поп нумеру „Дани и године“ Нине Бадрић, као и етно нумере „Црвен цвете“ и  „Све птичице запевале“ групе Траг. Мина Шибак је извела нумеру „Нарцис“ уз помоћ хора ОШ „Бане Миленковић“.  Милан Веселиновић се представио на хармоници, а програм је на најлепши начин употпунио игром Фолклорни ансамбл „Бане Миленковић“ Ново Село.

О резултатима рада, најбоље сведоче награде са такмичења. Ученици који су освојили 1., 2., и 3. место и који су похваљени на Општинским и Окружним такмичењима 2022/2023. школске године: 3. разред: Димитрије Ристић, Дамјан Удовичић, Илија Ђукић (математика); 4. разред: Алекса Бурмаз (математика), Миња Башић (рецитовање); 5. разред: Дарија Јованчевић (српски језик и језичка култура), Војин Ристић (српски језик и језичка култура, математика), Анастасија Бабић (биологија), Павле Петровић, Ђорђе Матијевић, Кристина Грујић („Шта знаш о саобраћају“); 6. разред: Мартин Миленковић (историја), Михајло Шибак (математика, физика), Маша Шибак (математика, српски језик и језичка култура, техника и технологија), Вукашин Симоновић (физика, техника и технологија), Александра Лалић (физика); 7. разред: Милена Брђанин (математика, српски језик и језичка култура, физика), Милош Јеринић (математика), Катарина Петровић („Шта знаш о саобраћају“); 8. разред: Миона Петровић (физика, српски језик и језичка култура), Соња Мијатовић, Елена Крљар (књижевна олимпијада), Страхиња Ристић (биологија), Лена Петровић („Шта знаш о саобраћају“), Марта Ђорђевић (рецитовање); Физичко и здравствено васпитање: Стони тенис (појединачно учешће): Вања Бојковић, Одбојка (екипно-девојчице): Николета Николау, Анастасија Савовић, Вања Бојковић, Соња Мијатовић, Анђела Нишевић, Мина Мијатовић, Миона Петровић, Милица Грковић, Магдалена Бабић, Ана Гочанин; Литерарни конкурси: Срна Мутавџић, Касија Милосављевић, Виктор Мартиновић (2. разред), Андреа Ђорђевић (4. разред), Филип Петровић (5. разред); Наставници: Иван Вукојичић, Лела Јеремић, Светлана Милановић, Милкица Гмијовић, Тамара Ивановић, Јелена Ћилерџић, Миломир Грујичић, Надица Грујичић, Јовица Сташић, Мирослав Вучић, Дијана Дуњић, Јован Ђуровић.

Фотографије: Фото Симић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ