СЕЋАЊЕ НА 80 ГОДИНА ОД „ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ – НОВО СЕЛО 1943“

Аутор:Редакција

Удружење грађана „Новоселац“, потомци жртава Црне велике среде 1943. и СУБНОР Врњачка Бања позивају све мештане Новог Села и околине да 7. јуна присуствују обележавању једног од најцрњих дана у историји Новог Села код „Споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора који дадоше своје животе за слободу и независност свога народа у Н.О.Р. од 1941. до 1945. године“.

Програм обележавања:

–  У среду 7. јуна у 11:55 одржаће се парастос свим жртвама код Споменика у саслужењу свештеника СПЦ из Врњачке Бање, полагање венаца и цвећа.

– 12:30 одржаће се комеморативни скуп – „Сећања на 80 година Црне велике среде Ново Село 1943“ уз уметнички програм

 – Представљање књиге „Црна велика среда Ново Село 1943-2023“, 80 година сећања и туге

– Проглашење и приказ најбољих радова ученика ОШ „Бане Миленковић“ по наградном конкурсу „Да се не заборави“ која ће бити постављена у галерији Културног центра у Новом Селу од 26. маја до 30. јуна.

– у 13 часова биће уприличено свечано отварање изложбе радова академског сликара под називом „In memoriam“, аутора Првослава Ђорђевића „Сећања на 80 година Црне велике среде 1943“, као и дечијих радова у галерији Културног центра у Новом Селу.

Ове године навршава се 80 година од 1943. најтеже и најтужније године у историји Новог Села. УГ „Новоселац“ и потомци жртава и овог пута ће негујући културу сећања и чувања успомена на страдале у погрому који је започео рацијом 21. априла 1943. године на Велику среду која се следом догађаја постала најцрња у историји Новог Села којим се проломио јаук који се и дан данас осећа.

Бањица, Јајинци, Матхаузен, успут, Ново Село и Краљево заувек су „прогутали“ преко стотину невиних, ненаоружаних, најјачих домаћина, очева и синова оставивши иза себе преко 250 сирочади.  Са данашње тачке гледишта, окупатор и домаћи сарадници су ипак знали да ће овакав „ударац“ имати највећи одјек с обзиром да су Новоселци одувек, били посебни,  испред свих па и у одбрани државе и свог прага.

Овог пута ћемо се на основу сећања живих потомака, Драгана Казновца, Душана Шибака, Душана Стевановића, Здравке Јанковић и др. подсетити на „уздизање“ породица из голготе коју је донела „црна Велика среда“ 1943. Међу живим потомцима нарочито је активна у неговању сећања и посети стратиштима на Бањици и Јајинцима, Здравка Јанковић (1935), рођена Милосављевић. Сећа се сваког детаља како су Немци (углавном фолксдојчери) вршили блокаду и одвели оца Вучића са радног места у Основној школи у горњем делу села, испод данашњих Тениских терена Каровић. У породици је остало петоро сирочади, сестре Вера (1932), Љубинка (1933), Јелица (1938) и брат Љубо (1936) са мајком Стојанком уз деду Станимира и бабу Миладију.

– Послератне године у нашој породици обележиле су глад и немаштина из којих се требало „искобељати“ а спас је био у две краве које смо  хранили по одутима, а „појачана“ исхрана била је суботом на Великом гробљу у Новом Селу где су се напасале овце, а сирочићи су са гробова долазили до ког парчета меса и колача.  Када се мало ојачало ишло се у надницу код домаћина где није толико била важна висина дневница, већ да се нахране гладна уста. Мање-више сва сирочад је имала сличну судбину, без икакве одштете помоћи, државе или околине. Ипак, захваљујући, пре свега, домаћем васпитању израстали у поштене и радне људе какви су били и моји, истиче Здравка, која је имала и животних проблема које је решавала уздигнуте главе па данас поред четворо деце, из два брака, говори о седморо унучића и шесторо праунучића којима преноси сећање и успомене на страдалог оца.

Према казивању Драгана Казновца више пута су покретане иницијативе да се од Немачке затражи неки облик накнаде штете за одузете животе, нанету бол и патњу која је нанесена читавим породицама и генерацијама којима је била ускраћена будућност и нормалан живот али без успеха, завршавајући се негативно по жртве.

Време полако брише трагове и смањује тугу, али треба очувати сећања, јер крв није вода…

Жарко Марковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ