СКУПШТИНА КУВАРСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СРБИЈЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Куварска федерација Србије одржала је годишњу скупштину  у Школском ресторану „Истра“ у Врњачкој Бањи, у суботу 29. априла, на позив Јелене Чеперковић, директорке Угоститељско-туристичке школе. Федерација ће ове године обележити јубилеј, двадесет година постојања, а на овом редовном окупљању тридесетак чланова удружења разматрало је нове предлоге, промене статута, усвајало извештаје о раду, разматрало остварено и планирало наредне кораке. Иначе, Куварска федерација Србије део је породице Светске организације кувара ВАКС са дванаест милиона чланова у сто земаља широм света и стогодишњом традицијом.

– Бавимо се и хуманитарним и едукативним радом, промоцијом српске кухиње у свету и код нас, афирмацијом и едукацијом младих кадрова како би били у корак са светом. Редовни смо на престижним светским такмичењима, имамо сертификоване светске судије, имамо много актива. Кулинарска асоцијација Србије и Асоцијација шефова кувара Србије су носиоци те приче која нас чини делом велике глобалне породице кувара, упутио нас је Зоран Мишковић, председник Кулинарске федерације Србије уз напомену да је база удружења од настанка била у Београду и Новом Саду, а да у наредном периоду желе да анимирају све регионе, да  направе актив у сваком делу земље, па је с тим у вези и редовно годишње заседање измештено из престонице у Врњачку Бању.

Са жељом да активности Куварске федерације Србије приближи Врњачкој Бањи, директорка Угоститељско-туристичке школе  пријавила се за улогу домаћина заседања.

– То што је годишња скупштина организована код нас представља својеврсно признање нашој школи која, између осталих, образује и куваре и кулинарске техничаре. Оно што је нама јако битно јесте да ће у нашој школи бити одрађена два мастер класа – нова умећа и технике у припремању одређених  специјалитета у гастрономији представиће Дејан Станковић, наш врхунски кувар, бивши председник  Куварске федерације, предавач на Високој хотелијерској школи у Београду, а у посластичарству Жељко Тодић, шеф Академиоје чоколаде, чиме ће бити заокружена ова прича,  рекла нам је Јелена Чеперковић.

Како чланство у Куварској федерацији Србије подразумева уплату чланарине, УТШ не може да инсистрира код својих ученика да неизоставно буду њени чланови, али континуирано Федерацију представља као струковно удружење које им може значајно помоћи у будућим професионалним активностима.

У Србији је пиметна експанзија отварања хотела и ресторана, а сваки власник угоститељског објекта жели да има ниво какав имају светске престонице, за шта је потребан врстан кувар. Решење је у образовним установама које школују квалитетан кадар, а каквих, на срећу, данас има довољно широм Србије. Велики допринос дају и мреже, па су нам и кувари све образованији и бољи, чуло се на Скупштини.

– Како је било раније када сам ја завршио школу, сада је неупоредиво боље. Све је подигнуто на виши ниво, пратимо Европу и свет и не заостајемо пуно  као што је то био случај ранијих година, чак многе сустижемо и успешно парирамо. Поред Угоститељско-туристичке школе у Београду, школа у Врњачкој Бањи је једна од најпознатијих, са најдужом традицијом у Србији, која је дала доста врхунских кадрова, професора, наставника који и данас обучавају будуће гастрономе, хотелијере, ресторатере, каже Здравко Гавриловић, председник Асоцијације шефова кувара Србије

Да је куварски занат – професија – уметност коначно добила заслужено место у нашој земљи, сагласни су сви чланови Федерације, а заједнички циљ је да струку подигну на још виши ниво и зато ће удружење наставити да ради јаче и интезивније, закључила је Скупштина.

– Гастрономија је достигла врхунац цењене професије и јако је тражена у Србији. Чак и то што многи одлазе у иностранство да раде, нарочито млади, даје позитивне ефекте. Они оду на пар година, стекну нова искуства и направе надоградњу и зато нас очекује већи прогрес. Трудићемо се и да сакупимо више пара како бисмо могли да одемо на сва квалитетна такмичења попут куварске олимпијаде и куварско светско првенство. Да ангажујемо што више младих људи, да се кроз рад едукују, напредују и да улажу у себе, поручује председник Асоцијације шефова кувара Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ