ОДРЖАН СЕМИНАР УДРУЖЕЊА ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Удружење медицинских сестара и техничара примарне здравствене заштите Србије, од 23. до 25. јуна, је организовало XV Интерсекцијски стручни скуп у Хотелу Цептер у Врњачкој Бањи.

Циљ је да овај стручни скуп који је окупио је велики број професионалаца различитих профила са свих нивоа здравствене заштите Србије, допринесе да се кроз радна дружења, дискусију и размену искустава свих учесника, дође до нових сазнања и развоја струке.

Славица Коневић, доктор медицинских наука, и председник Удружења медицинских сестара и техничара примарне здравствене заштите Србије, истакла је да ово удружење већ 12 година успешно организује различите скупове, састанке и конгресе.

– На скупу у Врњачкој Бањи тематика је конципирана тако да задовољава више профила и тема, и односи се на већи број учесника, како на медицинске сестре, хемијске лаборанте, физиотерапеуте, тако и на све друге профиле који постоје у здравству. Професор са Медицинског факултета у Крагујевцу, Душан Ђурић, говориће о новим смерницама у лечењу и нези пацијената оболелих од дијабетес мелитуса, и о акутним компликацијама које могу задесити пацијента који болује од њега.  Сматра се да више од 10% популације има дијабетес, а да велики проценат представљају неоткривени случајеви. Наредна тема се односи на мини симпозијум који ће говорити о значају природне исхране током дојења, и значају самог дојења, имајући у виду да је проценат дојења у Србији веома низак и износи негде око 20%. Предавачи који ће покушати кроз кроз интерактивну наставу са свим учесницима дођу до смерница и мера којима ћемо повећати тај проценат су Јелена Васојевић, Инга Мијаиловић и Данијела Куљанин из Градског завода за јавно здравље Београд. Трећа тема се односи на комуникацијске вештине у здравству, сматрамо да нам комуникације никада није доста, и да увек имамо могућности да је унапредимо, била то тимска или комуникација са пацијентима, додала је Славица Коневић.

Програми на скупу су акредитовани од Здравственог савета Србије, што је веома битно за лиценцирање здравствених радника свих профила и добијање одређених бодова, а овај скуп у Врњачкој Бањи свакоме од учесника донео је 9 бодова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ