ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ТУГЕ И СЕЋАЊА

Аутор:Даниел Цоковић

Удружење грађана „Новоселац“, потомци жртава и СУБНОР Врњачка Бања, код „Споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године“, обележили су 7. јуна један од најцрњих дана у историји Новог Села, Црну Велику среду.

Након Парастоса свим жртвама у Саслужењу свештеника СПЦ ИЗ Врњачке Бање, полагањем венаца и цвећа, одржан је комеморативни скуп уз уметнички програм. Представљена је књига „Црна Велика среда Ново Село 1943 – 2023“, која је у ствари друго допуњено издање са новим сазнањима до којих се дошло у претходној деценији. Осим тога проглашени су најбољи ђачки радови ученика ОШ „Бане Миленковић“ на основу литерарног и ликовног конкурса „Да се не заборави“ и отворена је изложба академског сликара Првослава Ђорђевића под називом “Након 80“, Сећање на Првослава Ђорђевића“ у галерији Културног центра у Новом Селу.

Протојереј Жарко Дончић, истакао је да је основна порука на овом помену да се увек сећамо, јер онај ко заборавља тај нема ни будућност, и да ако ми наше претке заборавимо, онда ће и Бог нас да заборави.

Палим жртвама овог трагичног догађаја венце су положили делегације Општине Врњачка Бања, Општинске организације СУБНОР-а, Друштва Јово Курсула из Краљева, Удружење грађана „Новоселац“ и потомци жртава, испред Факултета за хотелијерство и туризам у име декана проф. др Снежана Милићевић, и у име породице Стевановић цвеће је положила Сунчица Стевановић.

Жарко Марковић, председник Удружења грађана „Новоселац“, захвалио се свима који су издвојили своје време, и позвао их да минутом ћутања одају почаст страдалим мештанима Новог Села.

–  Данас на овом помену и Парастосу смо се подсетили на тужних 80 година у историји Новог Села када је у једном дану стрељано 71, а укупно 102 недужна мештанина. Јаук који се протеже још од Јајинаца 1943. године задржао се у духу наших младих. На основу литерарног и ликовног конкурса „Да се не заборави“ награђени су ученици који су своје емоције и виђење наче историје исказали у савременим условима уз помоћ и ангажовање наставница Српског језика и књижевности. Издвојио бих Дијану Дуњић која је потомак страдалих из породице Шпировић, и која ће као просветни радник најбоље да протумачи и објасни причу младима о Црној Великој среди, догађају који је оставио дубок траг у нашој историји, рекао је Марковић.

         Браћа Маринковић

Благодарја и захвалнице за учињену доброту и допринос на очувању традиције и неговању културе сећања на жртве „Црне велике среде Ново Село 1943“ додељене су Српској православној цркви Врњачка Бања, јереју Јовану Стоиљковићу који је службовао у Цркви Светог Кирила и Методија у Јајинцима, Општини Врњачка Бања, Веселину Шљиванчанину, постхумно Љубомиру Удовичићу и Здравки Јанковић.

Прошло је тачно осам деценија откако су немачки окупатори у Другом светском рату стрељали 102 мештана Новог Села. Био је то злочин који мештани и потомци жртава не заборављају. Тачно на Велику среду, 21. априла ратне васршње недеље 1943. године, Немци су спровели рацију у Новом Селу и из кућа и домова одвели 120 ненаоружаних и недужних мушких мештана, узраста 18 до 60 година. Месец и по дана касније, 7. јуна у Јајинцима је у само једном дану стрељан 71 Новоселац, док су остали убијени у логору на Бањици или на путу према стратишту.    Кући се вратило тек петнаестак преживелих који су били упућени на принудни рад у немачким логорима. У селу је тада без очева остало око 250 деце, која су годинама пролазила кроз немаштине. Морали су да одржавају домаћинство, да надниче, али и да по наређењу дају и више него што имају, а њима шта преостане. Та деца су некако преживела, време је пролетело, али није избрисало тугу и сећање на очеве, браћу, стричеве, ујаке и на њихову жртву. Потомци страдалих Новоселаца више пута су покретали иницијативу да се од Немачке затражи неки облик накнаде штете за одузете животе, нанету бол и патњу која је нанесена читавим породицама и генерацијама којима је била ускраћена будућност и нормалан живот али без успеха, завршавајући се негативно по жртве.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ