ЗАВРШНИ ИСПИТ КАО КРУНА ШКОЛОВАЊА

Аутор:Весна Ђорђевић

Завршни испит који будуће матуранте Угоститељско-туристичке школе ставља пред двоструки изазов – теоријски испит из српског језика и предмета по избору и практични испит који захтева примену свега наученог током трогодишњег, односно четворогодишњег школовања, представља круну средњошколског образовања и последњи-завршни корак до преузимања дипломе.

Овог 12. јуна у кабинету куварства школе Биљана Кљајић и Милош Чолић, наставници куварства који су водили одељење кулинарских техничара IV3, у својству чланова комисије којом председава Ивана Петровић, проверавају себе и уложени труд у образовање још једне генерације кроз њихову припрему и одбрану добијеног рада, односно менија.

– Ако погледате радове који су данас изложени у нашем кабинету, стећи ћете утисак да сте на негом реномираном такмичењу из струке. Све је максимално професионално и врхунски одрађено. Баш то је циљ који ми желимо да постигнемо са учеником од првог дана његовог школовања. Куварство је нешто што се стално мења и прати трендове, тако да се и ми сами усавршавамо уз сваку нову генерацију, а то је управо једна од лепота овог занимања, задовољно констатује Милош Чолић.

Стефан Нагулић представљао је школу на такмичењима, освајао награде, а сада каже да је куварство одувек било његова жеља и да ништа не би мењао све и да мора све да понови. Такође наглашава да је задовољан јер су се наставници првенствено трудили да изграде добре људе, а онда и куваре. Матеја Милосављевић је такође један од награђиваних ученика, захваљује професорима који су били коректни и максимално излазећи  у сусрет потребама ђака, али је, како додаје, трема евидентна иако су сигурни у себе и стечено знање. Генерално, сви ученици који су представљали школу на такмичењима, стављају комисију у ред са међународним судијама и кажу да је иста доза неизвесности и треме, али им баш те борбе раме уз раме са сениорима и студентима уливају дозу сигурности.

– Припрема хране је наша свакодневна потреба, тако да ни корона није могла да удаљи од позива оне који су му посвећени. Судећи по практичним радовима и резултатима, можемо само да честитамо овим ученицима и њиховим наставницима који су их водили током ове четири године, јер је крајњи резултат фантастичан, каже Ивана Петровић.

Пре одласка, дали су нам један савет – ако сте неодлучни у вези јела које ћете поручити у ресторану, а желите квалитет, нека то буде класика, димљена вешалица. Уколико сте за нешто егзотичније, онда ескаргот (илити – пужеви).

У суседном кабинету, кабинету услуживања, угоститељски техничари на завршном испиту. И овде се после теорије, полаже практични део. Пре њих, конобари, трећи степен прошли су кроз исту процедуру – стечена знања кроз наставу у школи и праксу у привреди треба презентовати испред предметних наставника. Биљана Иричанин, Далибор Миодраговић и Милош Ђошовић, наставници услуживања, кажу да кроз оно што ђаци показују, сумирају сопствени учинак.

– У свим туристичким центрима осетан је недостатак угоститељског особља. На рад наших ђака утицала је и корона, и мајска трагедија и скраћење школске године, али смо сигурни да су стигли до својих максимума и да су апсолутно спремни за рад, закључује  Далибор Миодраговић, разредни старешина угоститељских техничара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ