У НОВОМ СЕЛУ ОДРЖАНА 11. СМОТРА ЛЕПОТЕ ЖИВОТА НА СЕЛУ

Аутор:Редакција

Традиционална, 11. по реду манифестација Смотра лепоте живота на селу – „Прва бразда 2023“ одржана је у Новом Селу од 14. до 16. јула 2023. године у организацији УГ „Новоселац“ а под покровитељством Рафинерије уља „Модрича“, Општине Врњачка Бања и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

У три дана научних, културних, гастрономских, изложбених, едукативних, поучних и других садржаја посетиоци су могли, свако за себе, да осете да српско село и поред свих недаћа има перспективе. Манифестација је почела са 8. ликовном колонијом „Слике са села“ где је учествовало петнаестак сликара из региона и првом школицом цртања и вајања за основце из Новог Села и гостију коју је вајајући у дрвету и другим материјалима демонстрирао етно уметник Милутин Ранковић из друштва „Византија“ из Лајковца. Радови су били изложени и уручени као поклон гостима Манифестације.

Традиционално „Орачко посело“ ове године је поред садржајног културно-уметничког програма у коме су поред ФАНПИ „Бане Миленковић“ учествовали и пријатељи из КУД „Пискавица“ из истоименог места код Бања Луке и вокални солисти,

међу којима се истакла једанаестогодишња Хелена Миљевић из Кукујеваца која је рецитовањем „Пркосне песме“ Добрице Ерића и отворила овај етно скуп. Ове године је у оквиру „Посела“ одржана „Прва смотра здравичара“ из Региона која је окупила 12 понајбољих  од Суботице до Требиња, од Истока до Запада српских земаља. Мада „Смотра“ није имала такмичарски карактер, жири је прогласио Илију Руњевца из Требиња и Власту Бачиловића из Кривења код Бора, који је здравичио на Влашком језику, за најаутентичније с обзиром да су здравичари наступили у народној ношњи херцеговачког и влашког краја.

Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда и Организациони одбор „Прве бразде“ установили су од ове године награду за изузетне прегаоце који преко 30 година раде на очувању културе, традиције, обичаја и лепота српског села. Овога пута Плакету је испред Удружења „Добрица Ерић“ уручио пуковник Жарко Пецић, а она је дошла у руке свестраног народног уметника и културног радника Милутина Ранковића из Лајковца који 40 година ради на очувању српске културне баштине а својим скулптурама у дрвету улепшао је амбијент центра Новог Села. Тим поводом УГ „Новоселац“ је издало књигу овог аутора, врсног здравичара, у којој су вуковским језиком забележене „Здравице, приче и по неки стих“.

Субота, 15. јул био је препун догађаја који су почели на Променади у Врњачкој Бањи, испред Ресторана „Истра“ где су у оквиру Научног скупа „Малина српско злато“ излагани и вредновани производи од малине кроз додатну вредност где се остварила жеља Института за примену науке у пољопривреди из Београда да се кроз прерађевине на бази малине створи бренд на основу чега би малина до тржишта налазила пут у прерађеном стању. У сали ОШ „Бане Миленковић“ су по трећи пут уручене дипломе „Др Ђорђе Радић“ најбољим матурантима средњих пољопривредних школа са територије Републике Србије уз присуство представника Министарстава пољопривреде и просвете, декана пољопривредних факултета, научних института на челу са академиком Шкорићем чији је Академијски одбор за село САНУ један од иницијатора скупа младих  који ће свакако чинити будућност српске пољопривреде. У исто време су се у Занатском центру „крчкала“ традиционална јела и излагани производи вредних удружења и појединаца попут „Јефимијиног веза“ из Трстеника, нарочито посећеног штанда града Требиња, вредних жена из Кукујеваца са прозводима Месне индустрије „Агро папук“  Кукљина, Влашке, Кузмина, Пискавице до штанда Удружења сеоских жена Општине Врњачка Бања које су се потрудиле да  створе својеврсна уметничка дела – торте, колачи, пите и јела на бази малине за дегустацију и уживање уз природни сок од малине. Посебно треба истаћи Данијелу Брђанин за торту са трактором и малинама и Данијелу Продановић за слатко-љуте производе од малине.

Гурманско сокаче мирисали је на својеврсну мешавину укуса пасуља пољака из ЗЗ „Петро поље“ код Требиња, гулаша од пилећих желудаца „Пан Бојса“ са Паноније, ћевапа из радионице шабачког „Колубарског корпуса“ , домаћег свадбарског купуса до „Фиш паприкаша“ који су на аутентични вуковарски начин припремали чланови Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда. Вредне Чузминке предвођене Србиславом Цветинчанином и овог пута су обориле сопствени рекорд направивши преко 500 сремских крофни са надевом од џема малине па је ретко који посетиоц остао без овог слаткиша по коме се Манифестација препознаје.

Највеће активности имали су такмичари трактористи и њихови „кибицери“ који су од јутарњих сати имали низ припремних предавања Агенције за безбедност саобраћаја и приче о савременим достигнућима у примени уља рафинерије Модрича, преко теоријског теста, дефилеа и наступа на полигону за орање. Окупило са двадесетак орача у мушкој и женској конкуренцији да на тврдој и сувој подлози покажу своје умеће. Такмичење за Велику награду Рафинерије „Модрича“ отворио је помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић истакавши значај ове Манифестације и подршку коју је Министарство дало на повратку Србије у Светску орачку организацију.

Жири је имао доста тежак посао да се одлучи ко су најбољи, али титуле су понели Славимир Живановић из Подунаваца у категорији до 60 КС, Мирко Томић из Старог Трстеника у категорији преко 60 КС, док је међу дамама најбоља била Златица Ераковић из Кузмина. Рафинерија уља „Модрича“ је и ове године обезбедила пригодне награде за најбоље у свим категоријама такмичења, а шампиони у орању су за прво место добили по 200 евра, другопласирани по 100 евра, а трећепласирани  вредне робне награде. Најстарији учесник, по годинама и броју учешћа, Драгољуб Радичевић из Руђинаца и ове године се пласирао у сам врх своје категорије показавши младима да може да се опстане и лепо живи  на селу.

Организатор се посебно захваљује на доприносу предузећу „Каровић продукт“  из Новог Села и ЈП „Шуме Гоч“ на изградњи Летње позорнице у оквиру Занатског центра у Новом Селу као простора који ће имати вишеструку примену.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ