УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОГРАМ „ROMACTED II“

Аутор:Даниел Цоковић

У оквиру Програма Савета Европе и Европске Комисије ROMACTED, Општина Врњачка Бања је  реализовала  активности у складу са програмском методологијом која се заснива на вештини доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу, као и на политичкој вољи локалних установа и институција које индиректно или директно могу да утичу да се живот Рома побољша у свим сферама.

Као пример добре праксе и успешно реализованог програма ROMACTED I, Општина Врњачка Бања је наставила реализацију програма ROMACTED II. Додела пакета подршке за економско оснаживање Рома, у оквиру овог програма, уприличена је у среду, 1. новембра у Великој сали Скупштине Општине Врњачка Бања.

    Јасмина Трифуновић, Бобан Ђуровић, Иван Џатић, Часлав Нинковић

У оквиру пројекта ROMACTED II, пакет подршке укључује доделу десет леђних тримера за кошење траве, који су ту да економски оснаже представнике ромске заједнице, односно да им, као алат за рад, омогуће да остварују сопствене приходе. Такође,
у ОШ „ Бранко Радичевић“ у Подунавцима  адаптирана је просторија за дневни боравак, не само ромске деце, већ и за повезивање и дружење деце из већинских и мањинских заједница, који су, непосредно пре свечане доделе, обишли учесници у пројекту. Додељена су и четири пакета грађевинског материјала за четири породице у вредности од по 150.000 динара.

Овај део подршке реализује се у циљу санације и превенције последица од COVID-19, с обзиром на чињеницу да је ромска популација највише осетила негативне економске ефекте пандемије. Укупна вредност реализованих мера у оквиру друге фазе ROMACTED пројекта, који финансирају Савет Европе, Европска комисија и Општина Врњачка Бања, износи 15.000 евра.

Поред председника Општине Врњачка Бања, Бобана Ђуровића, који је уручио пакет подршке у виду 10 леђних тримера, свечаној додели присуствовали су заменик председника Општине, Иван Џатић, затим Часлав Нинковић, грант менаџер програма, Светлана Стефановић, представница организације која је спроводила другу фазу ROMACTED програма у Србији, Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа Општине Врњачка Бања и Дејан Павловић, координатор Канцеларије за Роме у општинској  управи.

Обраћајући се окупљеним представницима ромске популације, председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић указао је да су локална самоуправа и Канцеларија за Роме увек биле отворене за разговоре о апсолутно свим питањима, и да је у кризним ситуацијама врњачка Општина излазила у сусрет и помагала.

– Изузетно су значајни овакви грантови који доприносе стварању бољих услова за живот Рома, али и стварању могућности за њихово економско оснаживање. Локална самоуправа кроз Стратегију развоја унапређивања живота Рома и кроз овакве програме настоји да помогне, и побољша квалитет живота наших суграђана из ромске популације. Настојимо да када год нам се укаже прилика да конкуришемо заједно са осталим институцијама, то и учинимо, уз подршку Канцеларије за Роме и Центра за социјални рад, као и логистичку подршку општинске управе. Поносан сам што смо до сада реализовали успешно многе пројекте, циљ нам је да да деца из ромске популације иду у школу и да им се помогне да буду саставни део нашег друштва. У томе је потребна не само подршка институција, већ и подршка грађана. Стварамо добру и повољну климу за развој њихове заједнице. Овим још једним успешним пројектом показали смо велику одговорност и оправдали награду коју смо добили од Министарства државне управе и локалне самоуправе у категорији Равноправност и антидискриминација, под називом „Унапређење и спровођење локалних мера подршке осетљивим друштвеним групама и особама ромске популације, рекао је Ђуровић .

    Припадници ромске популације који су подржани кроз пројекат ROMACTED II

Председник је указао да Центар за социјални рад има велику улогу јер даје смернице и путоказе коме је помоћ најпотребнија и у овом тренутку. Такође, нагласио је да решавање појединачних случајева омогућава да се покрене цела ромска популација на територији Општине Врњачка Бања и изразио уверење да се кроз разне видове помоћи може покрити сваки сегмент и пружити подршка и помоћ свакој ромској породици.

У име Савета Европе и Европске уније који заједнички финансирају ROMACTED пројекат, присутнима се обратио и грант менаџер програма, Часлав Нинковић који је истакао да је у оквиру друге фазе овог пројекта 13 Општина у Србији, а укупно преко 70 Општина и градова на територији Западног Балкана и Турске.

– Суштина овог пројекта била је да се кроз рад са Канцеларијом за Роме и локалним акционим групама за заједнички сто доведу директни представници заједнице и представници локалне самоуправе, те да се у заједничком дијалогу разговара о томе шта су приоритети и који су начини решавања и задовољења њихових основних потреба. Примарно је да захтеви дођу директно од заједнице и да се, кроз један инклузивни процес и процес партиципације представника саме ромске заједнице дефинишу те потребе у Општини Врњачка Бања, рекао је Нинковић.

Нинковић је искористио прилику да се захвалио Општини Врњачка Бања, Небојши Алимпићу и Дејану Павловићу на изузетној сарадњи, Светлани Стефановић из Фондације БФПЕ за одговорно друштво која је, како наводи, десна рука у имплементацији овог пројекта, као и представницима ромске популације који учествују у овом пројекту.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ