КОНФЕРЕНЦИЈА БИБЛИОТЕКАРСКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Двадесета међународна конференција Библиотекарског друштва Србије „Библиотечки простори у физичком и виртуелном окружењу“ одржана је у Врњачкој Бањи.

Скуп је свечано отворен у Краљеву 14. децембра. У Народној библиотеци „Др Душан Радић“ организована је панел сесија „Улога простора у комуникацији културног наслеђа“, док су предавања по позиву и три сесије учесници пратили у Конгресном центру Хотела „Цептер“.

– Имали смо посебну част и задовољство да ову јубиларну Конференцију припремамо са нашим домаћинима, НБ „Др Душан Радић“ и НБ „Стефан Првовенчани „ из Краљева. Ове године окупило се више од 200 учесника из Србије, региона али и иностранства. О теми библиотечких простора у физичком и виртуелном окружењу имамо предавање по позиву, Ан-Елизабет Бикстроф из Француске националне библиотеке која је била задужена за реконструкцију и поновно отварање локације Ришеље. Санти Ромеро, члан ИФКА Секције за библиотечке зграде и опрему, архитекта из Шпаније, излагао је о дизајнирању библиотечких зграда, изазову и могућностима.

    Јелена Глишовић

Теми библиотечких простора приступили смо интердисциплинарно тако да су и теме и радне сесије припремљене тако да чујемо једни од других нека решења и да тако понесемо са скупа не само инспирацију него и нека конкретна решења за проблеме са којима се суочавамо, рекла нам је Јелена Глишовић, председница Библиотекарског друштва Србије.

Организацијом Конференције „Библиотечки простори у физичком и виртуелном окружењу“, Библиотекарско друштво Србије на иновативан начин приступа значајној теми за библиотечко-информациону делатност – теми простора. Разумевање простора укључује физички простор зграда, просторија и јавних површина, у којима библиотеке учествују као установе културе и места едукације грађана, али и дигитални простор интернета, друштвених мрежа, виртуелне и проширене стварности.

Циљ конференције је оснаживање запослених у библиотечко-информационој делатности, али и других стручних радника и сарадника у култури, који у свом раду имају непосредни контакт с темом простора, било у његовом физичком или виртуелном виду. На Конференцији су дељене практичне информације и искустава, примери добре праксе и успешних пројеката, реализованих с квалитетним резултатима и адекватним одговорима на промене у окружењу, измењене потребе корисника или ограничења, настала због фактора на које установе и радници у култури немају утицај.

Овогодишњи Дан библиотекара Србије врњачка Библиотека обележила је изложбама „Ретроспектива библиотечког пословања“ ауторке Мирјане Ђурашевић и „Настанак књиге“ Дениса Викића и Љубише Чеперковића. Изложба „Настанак књиге“ на десет паноа показује главне фазе преображаја текста у форму књиге.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ