ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ОМЛАДИНСКОГ ЦЕНТРА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Завршна конференција пројекта „Млади оспособљени за привређивање у свом дому у свом селу“ организована је 5. децембра  на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи. Валентина Крстић, аутор и менаџер пројекта представила је резултате пројекта. На округлом столу учесници су разменили  искуства и идеје за даљу сарадњу на развојним пројектима. Учесницима Конференције добродошлицу је пожелео проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за ХиТ.

Свеобухватни циљ пројекта је смањење незапослености младих из руралних средина организовањем конкретних пројектних активности за унапређење њихових знања и вештина за бављење руралним туризмом. Носилац пројекта је Центар за децу и омладину Врњачка Бања, а финансијер Министарство туризма и омладине РС. Сарадници на пројекту су: Факултет за ХиТ, пољопривредни факултети у Земуну и Крушевцу и Угоститељско-туристичка школа В. Бања. Сеоска туристичка домаћинства „Вилин врт“ из Отрока и „Ранч Дебељак“ из Липове, спољни су сарадници и организоване су посете њихових локација, као примери добре праксе.

Реализујући пројекат актери су обишли и сеоска пољопривредна газдинства на шест локација: Винчу (Топола), Вранеше, Попину и Музинац код Сокобање. Тамо су извршена мерења и планирање адаптације и реконструкције старих објеката или дела објеката у циљу њихове трансформације у сеоска туристичка домаћинства. Шесторо студената добило је идејна грађевинска решења са лиценцом и израђено је толико бизнис планова за процену ових инвестиционих улагања.

Валентина Крстић је рекла да су потписана четири споразума о сарадњи са школским установама, да је реализовано осам обука са студентима на три факултета и две обуке са средњошколцима, тако да је укупан број корисника 127 студената и 45 ученика УТШ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ