ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ АУТОРА ДРАГИШЕ ОБРАДОВИЋА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Народној библиотеци „Др Душан Радић“ публици је представљена књига поезије „За видела“ аутора Драгише Обрадовића. О књизи је говорио песник Верољуб Вукашиновић, директор Народне библиотеке „Јефимија“ из Трстеника. Издавач књиге је врњачка Библиотека. Уводни текст у књизи написала је књижевница Гордана Влаховић.

Драгиша Обрадовић је академски вајар и универзитетски професор у пензији. Његова радна и стваралачка биографија је обимна и разноврсна. Приредио је 45 самосталних изложби скулптура и цртежа и учесник је на преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству. Његове скулптуре се налазе у многим значајним галеријама и музејима и у слободном простору Србије. Поред ове књиге поезије, која је трећа по реду, објавио је три монографије, две књиге есеја и трећа је у штампи. Био је професор Факултета уметности Универзитета у Приштини и Нишу.

У Врњачкој Бањи 2017. године отворена је стална поставка његових скулптура и цртежа у Галерији „Обрадовић“ у Ул.Олге Јовичић 3а.

Читалачки доживљај ове књиге са присутнима је поделио Верољуб Вукашиновић.

– Како сам био у прилици да пропратим и на свој начин протумачим Драгишине две претходне књиге које су нам откриле да је он, заправо, песник са дугим песничким стажом, и да је поезију почео да пише још 1960. године, али је није објављивао у облику књига све до 2020. године.

У најновијој књизи Драгише Обрадовића „За видела“ налази се 57 песама одељених у две компатибилне целине под називима „У видокругу“ и „Одасвуд“. Песме нису датиране али можемо претпоставити да су писане у ширем временском распону, вероватно вишедеценијском, и да су део из личног песниковог трезора у коме је похрањена његова песничка баштина која је дуго била у сенци његове јавне вајарске уметности.

Рекао бих да је Драгиша у овој збирци песама још више песник дубоке контемплације и да својим есејистичким нервом на песнички начин урања у слике живота и прошлости, загледан у видело као есенцијални феномен бића. Драгиша Обрадовић је песник светлих визија, осунчан лепотом слика пролазности које жели да заустави у песми, кроз сећања, снове, медитацију. У овој књизи има доста личних, унутрашњих мотива, што поезија и јесте у основи као дубоко субјективна уметност, има стрепње пред надолазећим временом и заласком земаљског видела али и неког спокојног мира и вере у вечно небеско видело, рекао је Вукашиновић.

Аутор је казивао неколико својих песама: Небески пејзаж, Виноград на обрежу, Речи, Град, Време и сан…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ