УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ!

Аутор:Врњачке новине

Сечењем славског колача и пригодним програмом, у ПУ „Радост“ и школама на територији општине Врњачка Бања обележена школска слава Свети Сава.

ДАН ПОСВЕЋЕН СВЕТОМ САВИ У УСТАНОВИ „РАДОСТ“

    Малишани и свештеник су заједно окретали славски колач

Предшколска установа „Радост“ из Врњачке Бање, свечано је обележила празник највећег српског светитеља и школску славу Светог Саву, у просторијама свог објекта у Вранешима. Овогодишњи колачари били су деца, родитељи и васпитачи из објекта у Вранешима. Обред сечења колача извршио је свештеник Александар Тимотијевић, који је део колача предао малишанима и васпитачима из објекта  из Штулца.

ШКОЛСКА СЛАВА ПРОСЛАВЉЕНА У ШКОЛИ У ОТРОЦИМА

    Ђаци школе у Отроцима су поносно певали о Светом Сави

Школску славу Светог Саву, Основна школа „Бранко Радичевић“ Вранеши, обележила је пригодним програмом у просторијама свог Одељења у Отроцима. Након обреда сечења колача у присуству пароха вукушичког Александра Тимотијевића, овогодишњи колачари Војкан и Бисерка Ердоглија, колач су предали Марку и Сањи Савић. Током приредбе коју су извели ученици ове школе, као и деца из млађе васпитне групе, приказан је живот и дело Светог Саве.

САВИНДАН У ШКОЛИ „БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ“ НОВО СЕЛО

Празник посвећен првом српском архиепископу и просветитељу, ОШ „Бане Миленковић“ из Новог Села прославила је традиционалном приредбом, којој је присуствовао велики број ђака, наставника, родитеља, мештана, привредника, представника локалне самоуправе и јавних предузећа. Свештеник Жарко Дончић и овогодишњи домаћин славе Дејан Броћовић из Удружења грађана „Новоселац“, пресекли су колач и предали га наредним колачарима Марку Миленковићу и Николи Јанковићу.

У свом обраћању присутнима на приредби посвећеној Светом Сави, директор школе Александар Цветљанин истакао је да традиција треба да се преноси са колена на колено, као и да ће се и у будућности трудити да на овај дан велики број родитеља са својом децом буде у школи како би се прославио највећи школски празник.

Обред сечења колача извршио је парох Жарко Дончић у присуству директора школе, домаћина славе и наредних колачара

– Захваљујем се свом колективу који предано ради на томе да деца уживају у овој школи, помоћним радницима и свим људима који утичу на то да ова школа изгледа овако каква јесте. Трудићемо се да сваког наредног Светог Саве она буде све боља и лепша, како би ваша и наша деца волела школу и са осмехом долазила и одлазила из ње. Желим свима да у здрављу и весељу са својим породицама проведете овај празник и да се видимо на обележавању школске славе следеће године у још већем броју. Надам се да ћемо сваке године делити пуно награда и да ће наша школа од 300 ђака имати представнике на Републичком такмичењу Републике Србије, поручио је Александар Цветљанин, посебно нахваливши наставно особље и ученике који су учествовали у организације приредбе.

Светосавска приредба била је прилика и за уручења награда  ученицима и наставницима који су остварили запажене резултате, као и за доделу захвалница за допринос и развој школи свим пријатељима ове образовне установе.

Наставницима који су припремали ученике за такмичење на највишем нивоу такмичења, Републичком такмичењу, директор Цветљанин уручио је дипломе и то: Милкици Гмијовић, Миломиру Грујичићу  и Јовану Ђуровићу. Затим су награђени ученици који су представљали школу и то: Маша Шибак, Милена Брђанин, Вукашин Симоновић, Војин Ристић, Вања Бојковић.

Председник Скупштине Општине Врњачка Бања, Иван Радовић, у свом обраћању током примања захвалнице за допринос и развоју школе,  поздравио је све присутне, честитајући им школску славу.

 – Захваљујем се колективу ОШ „Бане Миленковић“ на овом признању. На мене увек можете рачунати као комшију, пријатеља, колегу и ово је један велики подстрек за даљи рад, истакао је Иван Радовић.

    Наступ хора ОШ „Бане Миленковић“ Ново Село

Специјалне захвалнице за допринос и развој школи добили су и: начелник Полицијске управе Врњачка Бања, Александар Тешић, директор Општинске стамбене агенције, Бранислав Бежановић, директор ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“, Момчило Крстић, директор установе Културни центар Врњачка Бања, Саша Миленковић, директор ЈП „Нови Аутопревоз“, Иван Дуњић, директорка ПУ „Радост“, Драгана Хаџи Ристић, директор „РТВ Врњачка Бања“, Дане Станојчић, Гордана Радичевић, енергетски менаџер Општине Врњачка Бања, Ђорђе Ђукић, секретар ОО Црвеног крста Врњачка Бања, др Јелена Дишовић Ђукић, начелник педијатрије Дом здравља „Др Никола Џамић“, Владимир Стаменчић, Марина Гочанин „Бања Некретнине“, Данијел Нешковић „Pc Magic“, Милош Симић „Фото Симић“, Радивој Костадиновић „Ферт-монт-Раша“, предузећа Трмка–Кабл телекомуникације, Кондор Ас, Енмон, „Winpro System“, Дума, ТИМ Маркет Ново Село, Столарска радња „Новичић“, Дејан Броћовић из УГ „Новоселац“, Владимир и Александар Трнавац, Иван Мијатовић, Владимир Минић, Војкан Думановић, Владимир Стаменчић, Славко Добрић и Срећко Еровић.

Након свечане приредбе која је програмски била веома богата, припремљен је коктел и послужење за све госте.

ШТУЉАНИ И ВРЊЧАНИ ЗАЈЕДНО ПРОСЛАВИЛИ

Најлепшим стиховима, демонстрирајући знање и таленат, ученици Основне школе „Младост“ Врњци одали су почаст Светом Сави и овог 27. јануара. Приредба је овај пут одржана у издвојеном одељењу школе у Штулцу.

– Свети Сава је једна од најзначајнијих личности нашег народа. Први српски архиепископ, први српски просветитељ, први учитељ, први лекар, први српски дипломата и књижевник. Човек захваљујући коме смо ми Срби примили православље. Школска слава Свети Сава установљена је 1840. године, а ми је и данас са пуно пијетета прослављамо, рекао је директор школе, Игор Дрманац, поздрављајући присутне – званичнике, мештане Штулца и Врњаца, родитеље и децу.

    Свештеник са директором и ђацима око колача

Колач је пресекао протојереј Радош Младеновић и честитао деци, просветним радницима и православном народу Савиндан.

– Светосавско просветно предање јесте основ наше свенародне педагогије која је сва садржана у пет кардиналних врлина – мудрост, храброст, одмереност, разборитост и побожност. Да се образујемо и то непрестано, и мали и средњи и старији и то тако да напредујемо у врлинама, учи нас то светосавско предање. Да учимо како бисмо оно што је огреховљеност и пад људске природе афирмисали према врлинама, кукавичлук да претварамо у храброст, безумље у мудрост, бахатост у одмереност, а да свему буде капа побожност, рекао је свештеник у свом обраћању и позвао родитеље да своје неостварене жеље не афирмишу преко деце, већ да им дозволе слободно време и уживање у детињству.

Савино дело преноси се са колена на колено, њему су посвећена многа дела наших књижевника, а нека од њих рецитовали су, певали и говорили малишани током једночасовног програма који је по једногласној оцени свих присутних заслужио само највише оцене.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТИ САВА У ОШ „ПОПИНСКИ БОРЦИ”

У Основној школи „Попински Борци“ 27. јануара школска слава Свети Сава свечано је обележена у Белој сали. Одржана је Световска приредба уз учествовање ученика ове школе и присуство званица, особља школе, родитеља, ђака као и помоћника председника Општине Врњачка Бања, Милутина Думановића. Сечење колача обавио је протојереј Саша Ковачевић са ђаконом Марком Прокићем уз присуство директорке школе Снежане Влајковић, овогодишњег домаћина славе Горице Симић као и прошлогодишњег домаћина Срђана Илића, врњачких привредника. На свечаној приредби награђени су ђаци и професори за остварене резултате и учествовања на такмичењима. Међу награђеним ђацима нашли су се: Богдан Ракезић, Дуња Ђаковић, Петар Бајић, Немања Ковачевић, Стефан Бабић, Иван Поповић, Емилија Јовановић, Ленка Купрешак, Емилија Јовановић, Стефан Поповић, Петар Башкаловић, Марија Милетић, Маша Голдберг, Димитрије Дмитровић, Игор Динов, Марија Шпировић, Огњен Топаловић, Петар Јанићијевић, Алекса Радуновић, Никола Жерађанин, Ђурђа Дмитровић. Награђени професори су: Иванка Милошевић, Сања Тошић, Ивана Гочанин, Лидија Балшић, Јелена Ерчевић, Јелена Сеочанац, Љубан Стевановић, Дејан Милошевић, Милица Манојловић, Драгана Милићевић, Весна Стојиљковић, Златко Милић, Катарина Аксентијевић, Владимир Иванчевић.

    Сечење колача

ГИМНАЗИЈА ПРОСЛАВИЛА СВЕТОГ САВУ

У Гимназији Врњачка Бања 27. јануара свечано је обележена школска слава Свети Сава. Програм који су спремили ученици школе, састојао се од рецитала, музичког и плеснога дела. За рад, припрему и реализацију програма су били задужени наставници Игор Матић, Бранислава Поповић и Данијела Брђовић. Прослави су присуствовали професори, ученици, родитељи, пријатељи школе, пензионери као и заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић. Резањем колача и уз пригодан програм обележен је Савиндан. Колачари су ове године били наставници Стручног већа математике и рачунарства, а колач су предали наставницима Стручног већа страних језика. Одржана је и традиционална додела награда за постигнуте резултате на такмичењима за најбоље ученике и професоре. Међу награђеним ученицима нашли су се: Јана Бабић, Стефан Бонџић, Иван Броћовић, Невена Веселић, Вишња Воларевић, Андрија Главичић, Лука Глоговац, Миљана Жерађанин, Вук Крагуљац, Магдалена Лазовић, Ленка Манојловић, Тијана Марковић, Мина Миленић, Петар Новоселац, Сања Орловић, Јована Сарић, Миња Стајковић, Наташа Станковић, Елена Стојановић, Милица Трифуновић, Данијел Цветковић, Вања Чеперковић, Вељко Џамић. Награђени професори су: Драгослав Ђуровић, Наташа Перовић Димитријевић, Биљана Марковић Крагуљац, Тијана Матић, Ивана Радојевић, Драган Париповић, Оливер Миљковић, Марија Стојановић, Андријана Матовић Радоњић, Маја Милојковић, Ненад Ђуракић, Иван Бурмаз, Слађана Опачић, Бранкица Продановић, Биљана Марковић Гочанин.

    Обележавање школске славе у Гимназији

ДЕЛО СВЕТОГ САВЕ КАО ПУТОКАЗ ЗА НАЈБОЉЕ УГОСТИТЕЉЕ

Запослени и пензионери Угоститељско-туристичке школе у Врњачкој Бањи у друштву бројних гостију који у делокругу свога рада свакодневно помажу овој образовној установи, обележили су школску славу, Светог Саву. Прослава је традиционално организована у Школском ресторану „Истра“, колач је пресекао протојереј Часлав Јовановић, док је почасну дужност колачара имао Ђорђе Макуљевић, директор Хотела „Фонтана“.

– Све вам срећно и честито било, на многаја љета славили, упутио је колективу и ђацима честитку старешина храма у Врњачкој Бањи у име братства.

    Поздрав Светосавској химни

Директорка школе, Јелена Чеперковић, подсетила је присутне да УТШ непрекидно обележава школску славу од 1991, а затим захвалила запосленима и пензионерима који су својим несебичним радом и залагањем учинили да школа данас буде једна од најпрестижнијих у држави у овој области.

На дан када се подсећамо нашег светитеља, утемељивача школства, државности, аутокефалности, дипломатије, за живот и дело Светог Саве био је везан и програм који су извели ученици под диригентском палицом професора Данијеле Васојевић и  Игора Матића. Послужење су припремили ученици одељења IV3, а послужили ученици IV2.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ