ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ROMACTED II

Аутор:Весна Ђорђевић

Завршна конференција Пројекта ROMACTED II – „Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу“ организована је у Скупштинској сали Општине Врњачка Бања 14. марта. Пројекат који има за циљ оснаживање Рома на локалном нивоу, финансиран је средствима Савета Европе и Европске Комисије, а Општина Врњачка Бања реализовала на основу Споразума који је потписан са Саветом Европе.

Програм је осмишљен да изгради политичку вољу и одржив политички ангажман локалних власти, да побољша демократску локалну управу и изгради капацитете и подстакне оснаживање локалних ромских заједница да допринесу дизајнирању, спровођењу и праћењу планова и пројеката који се на њих односе, а конференција је  била прилика за представљање свих тих активности.

– Врњачка локална самоуправа већ дуго година посвећује пажњу ромској популацији. Укључујемо се у складу са нашим могућностима  како бисмо решили одређене проблеме са којима се они суочавају, али и посвећено радимо на реализацији пројеката који доприносе обезбеђењу услова за њихов достојан живот. То што већину Рома који живе на територији наше општине и лично познајемо, сведочи томе да смо се определи за однос који је људски и нормалан, рекао је заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић и најавио подршку Ромима и у наредном периоду, почев од обележавања 8. априла, Међународног дана Рома, па надаље.

У завршници обраћања Џатић је појединачно захвалио свима који су допринели успешној реализацији друге фазе овог пројекта.

Циљеве и резултате пројекта додатно је кроз презентацију и искуства стечена у раду са ромском заједницом присутнима представио координатор за Ромска питања и ROMACTED фасцилитатор, Дејан Павловић.

– Током пројекта организовали смо локалне акционе групе где су Роми излистали приоритете и проблеме у чијем решавању су желели помоћ. Наведене проблеме смо у ходу решавали уз обезбеђивање три врсте помоћи. У ОШ „Бранко Радичевић“ адаптирана је просторија за дневни боравак деце која је инклузивног карактера, обезбеђено је десет тримера за економско оснаживање представника ромске заједнице и обезбедили грађевински материјал за четири ромске породице, навео је Павловић и нагласио да је укупна вредност реализованих мера у оквиру друге фазе ROMACTED пројекта износила 15.000 евра.

Уз констатацију да су у периоду за нама остварене позитивне промене за ромску заједницу, истакнут је и значај наставка акција за унапређење положаја Рома и заједнички позив за стварање друштва у коме су различитости богатство, а не препрека.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ