РЕГИОНАЛНИ СКУП О ЕТИЧКОМ КОДЕКСУ ФУНКЦИОНЕРА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Стална конференција градова и општина (СКГО) у оквиру програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“ који подржава Влада Швајцарске, 13. марта у Врњачкој Бањи, организовала је регионални скуп посвећен Етичком кодексу функционера локалне самоуправе.

Одборници скупштина градова и општина и функционери локалних самоуправа, имали су прилику да се упознају са одредбама Етичког кодекса, које представљају скуп етичких принципа за усмеравање деловања и понашања.

У име домаћина, присутнима се обратио Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, који је том приликом истакао да му је драго што је баш Врњачка Бања изабрана за организатора регионалног скупа.

    Иван Џатић поздравља присутне

– Кроз поштовање етичких стандарда, ми градимо поверење грађана у наше институције и доприносимо одрживом развоју наше заједнице. Управо зато је важно да будемо свесни своје улоге као јавних службеника и да свој рад усмеравамо ка остваривању општег добра. Општина Врњачка Бања, као одговорна локална самоуправа, још 2005. године усвојила први Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе и Кодекс понашања запослених у Општинској управи и јавним институцијама. Кодекс понашања службеника и намештеника Општинске управе усвојен је 2017. године, а 2021. године и Кодекс понашања одборника. Органи наше Општине ће у наредном периоду, у складу са инструкцијама СКГО, усвојити и нов Етички кодекс функционера, а верујем да ће то учинити и Скупштине других градова и општина, рекао је Џатић.

Општина Врњачка Бања недавно је потписала и Меморандум о сарадњи у реализацији пакета подршке за унапређење одговорности и спречавање корупције на локалном нивоу у оквиру пројекта „Унапређење примене принципа доброг управљања у локалним самоуправама“.

У свом обраћању, Никола Трбук, генерални секретар СКГО, истакао је да без етике интегритета обављања јавних служби нема ни владавине права, нити пуног спровођења локалне самоуправе.

– На наш предлог, пре 20-ак година, Општине су усвојиле документ који се зове Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе и који представља темељни документ етичке службе функционера током последње две деценије. Али време носи нове стандарде, и ми смо одлучили да тај документ иновирамо. На основу Европског кодекса поступања за све особе укључене у локално регионално управљање, који је Савет Европе донео 2018. године, на 47. Скупштини СКГО усвојен је нов Етички кодекс, након чега смо позвали све наше чланице да га и оне усвоје, рекао је Тарбук.

Тарбук је указао и да је по досадашњој евиденцији 53 локалне самоуправе усвојило Етички кодекс локалних функционера.

– Кодекс, са својих 12 начела, даје нам структуру и оријентацију за суочавање са етичким изазовима. Он је стога оријентир и нама, за све активности Сталне конференције на промовисању и примени етике јавне службе, као и на јачању капацитета наших чланица – градова, општина и градских општина, истакао је Никола Тарбук.

    Део одборника и функционера локалних самоуправа прате презентацију о Етичком кодексу

Етички кодекс функционера локалне самоуправе усвојен је 2019. године на 47. Скупштини СКГО, а овом одлуком највиши представници локалне самоуправе у Републици Србији успоставили су етичке стандарде којих треба да се придржавају сви локални функционери. Кодекс се састоји од 12 начела којима треба да се руководе све особе изабране, постављене и именоване у орган општине или града, јавног предузећа, установе и другог правног лица чији је оснивач или члан локална самоуправа. Кодекс се односи и на све функционере у органима привредног друштва у којем удео или деонице има правно лице чији је оснивач или члан локална самоуправа, као и на чланове тела која оснивају органи локалне самоуправе.

Етички кодекс функционера локалне самоуправе је документ који поставља стандарде понашања за функционере у локалној самоуправи. Овај кодекс обухвата сет правила, принципа и вредности којима се функционери локалних власти обавезују да се придржавају у обављању својих дужности. Циљ је обезбеђење интегритета, транспарентности, одговорности и професионалног понашања међу функционерима, како би се осигурало ефикасно и морално вођење локалних заједнице.

Током презентације представљени су сврха и садржај Етичког кодекса функционера локалне самоуправе, Водич за примену и пакет модела аката за његову примену, као и е-обука СКГО за функционере локалне самоуправе на тему Етичког кодекса.

Важност Етичког кодекса функционера локалне самоуправе препознала је и Влада Републике Србије, која му је дала истакнуто место у Програму за реформу система локалне самоуправе за период од 2021. до 2025. године. Тиме су усвајање и примена Етичког кодекса функционера локалне самоуправе сврстани међу главне полуге доброг управљања и владавине права.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ