МЕЂУНАРОДНИ ТРЕНИНГ НВО „IUVENTA“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

НВО „Iuventa“ била је домаћин Међународног тренинга у оквиру Youth E-Participation. Youth E-Participation је пројекат изградње капацитета у области младих, Кључна акција 2, који се финансира од стране Европске комисије, у оквиру Еразмус+ програма. Пројекат траје две године, а започео је 1. новембра 2023. године. Партнери на пројекту долазе из Србије, Италије, Румуније, Туниса, Либана и Египта.

Општи циљ пројекта је јачање капацитета партнерских организација и њихових чланова за учешће младих у демократском животу путем дигиталних стратегија и алата. Током трајања пројекта, фокус ће бити на истицању важности учешћа младих, пружању практичних знања о дигиталним алатима за доношење одлука, истраживању начина како дигитални алати могу ојачати учешће младих, као и повећању капацитета омладинских радника и организација за подршку у коришћењу тих алата. Такође, пројекат има за циљ подизање свести и едукацију младих о учешћу и е-демократији, као и подстицање вредности учешћа младих и јачање транснационалне сарадње.

Међународни тренинг у Врначкој Бањи, који је окупио 18 омладинских радника, само је једна од активности пројекта. Главне теме тренинга обухватају: кључне концепте учешћа младих у процесу доношења одлука; изазове учешћа младих у процесу доношења одлука; шта је е-учешће у контексту учешћа младих; кључне концепте (е)учешћа и њихов процес; млади е-активизам и улогу информационо-комуникационих технологија (ИЦТ); инструменте за учешће младих и е-учешће; простор за учешће младих на локалном нивоу; улогу младих у демократијама; дизајнирање процеса е-учешћа на локалном нивоу.

– Након овог међународног тренинга, сваки партнер ће организовати најмање три једнодневна тренинга у својим локалним заједницама за локалне младе и релевантне заинтересоване стране. Главна сврха тих тренинга је преношење знања са међународног на локални ниво. Учесници међународног тренинга ће пренети на локални ниво оно што су научили, пружајући младима прилику да се оснаже и постану активни учесници у демократским процесима својих заједница. Партнери ће радити заједно са локалним дионицима како би осмислили и имплементирали процесе е-учешћа који су прилагођени специфичним потребама и контексту сваке заједнице. Битно је укључити и локалне релевантне стране и заједно с њима обликовати процес е-учешћа на локалном нивоу.

Поред међународног тренинга, до краја трајања пројекта планиран је још један тренинг у Тунису и семинар у Италији, као и низ локалних тренинга и радионица. Пројекат такође обухвата реализацију 5 вебинара, креирање приручника о е-учешћу, спровођење истраживања како би се мапирали алати за е-учешће и прикупили примери добре праксе, те израда сета препорука за стејкхолдере. Све ове активности заједно имају за циљ јачање свести о важности е-демократије и учешћа младих, те промовисање транснационалне сарадње и размене искустава међу партнерима и њиховим заједницама, рекла нам је Дијана Пушкар, председница НВО„Iuventa“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ