ХОМЕОПАТИЈА – ЛЕЧЕЊЕ СЛИЧНОГ СЛИЧНИМ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Трибина о хомеопатији организована је у Библиотеци. Одговоре на многа питања и недоумице везане за лечење хомеопатском медицином дао је др Нермин Душтинац, анестезиолог.

Хомеопатија је псеудонаучни правац у алтернативној медицини чије темеље је поставио Самјуел Ханеман 1796. године на основу своје доктрине да се „слично лечи сличним“, односно да ће супстанца која изазива одређене симптоме болести код здравих људи излечити сличне симптоме код болесника.

– Први пут, барем откако сам ја овде, у Библиотеци говоримо на медицинску тему. Наш гост, др Нермин Душтинац, говориће о хомеопатији, о емоцијама, о унутрашњем човековом животу, о утицају спољашњости на унутрашњи живот, представио је публици госта трибине Дејан Лучић, модератор.

– У хомеопатији се лечи слично сличним, што би наш народ рекао, клин се клином избија. Нпр. имате разне температуре, нека је 40, нека наступи за пола сата, нека траје данима и повећава се. Е, ми ћемо дати онакав лек који може да изазове такву температуру. Кључна разлика у лечењу је холистички приступ: не лечимо болест, не лечимо температуру, него лечимо болесног човека. Температура је одбрамбени механизам којим се организам брани. Температуру од 38 степени не треба обарати. Случај се узима и по читава два сата где се у комуникацији долази до суштине случаја, односно до човекових неизражених осећања. До лека се долази исцрпним разговором и доживљавањем пацијента. Генерално, лечимо човека. Лекови који се дају зову се динамизирани лекови. Свака супстанца може да буде лек: животиња, минерал, биљка, со, али они не делују ни хемијски, ни физички, ни физиолошки. Делују динамички. Не добија сваки канцер, свака упала плућа исти лек.

Није проблем што смо емотивни. То је снага, емоција све може да реши, проблем је што не изражавамо емоције. У наше прве три године живота ми научимо 80% способности. Мама је кључ васпитања. Сва деца у прве три године су добра. Ми родитељи не ваљамо: или смо лоши или мало мање лоши. Кад дете погреши, а мама често није добро, падне критика, у најтежем случају батине. И какву поруку добија дете? Да није вољено. Сви родитељи воле своју децу, али то није битно. Битно је да ли се оно осећа вољеним. Кад мама није добро из било ког разлога, она не може да буде добра мајка и дете не може да се осећа добро. Првих седам година маме су све. Других седам година је важан истородни родитељ.

Увек треба да се изразимо, али са осећањима, не са догађајима. Дете треба да се подржава и да се воли, а не да служи за испуњавање неиспуњених родитељских снова, рекао је др Нермин Душтинац преносећи делић свог богатог искуства.

Др Нермин Душтинац рођен је 1954. Завршио шабачку Гимназију. Дипломирао на Медицинском факултету у Београду. Специјализирао у Београду. Радио као анестезиолог у новопазарском Здравственом центру. Бави се хомеопатском медицином. Оснивач Алтернативног културног центра „Врт 369“ у Војнићу код Новог Пазара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ