АМБАСАДОРИ ПОСЕТИЛИ ВРЊАЧКУ БАЊУ

Аутор:Даниел Цоковић

Амбасадори који своју дипломатску мисију обављају у Републици Србији, посетили су Врњачку Бању 29. и 30. јуна, а угостио их је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић. Ову викенд туру за амбасадоре у Србији, Општина Врњачка Бања организује у сарадњи са Робертом Чобаном из агенције „Color Media Communications“, кроз коју је представила своје туристичко – привредне потенцијале, али и могућности упостављања сарадње.

Након пријема и састанка у Хотелу Тонанти, уследио је обилазак Централног бањског парка, Зграде Термоминералног купатила, Трга културе, Црквеног брда, Замка културе „Белимарковић„, објекта Гимназије, али и изложбе у парку „Права жена у културном наслеђу Србије“ организатора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда, Амбасаде Велике Британије у Београду и Поверенице за заштиту равноправности.

Председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, истакао је да посета амбасадора представља још једну од низа акција које Општина Врњачка Бањи ради на успостављању билатералних односа како са земљама у окружењу, тако и оних ван окружења, у циљу представљања Врњачке Бање као туристичког места.

– Захваљујући сарадњи са амбасадорима можемо да представимо Врњачку Бању као сегмент туристичког потенцијала Србије и самим тим када се Србија буде појавила на мапама тих земаља они већ знати за потенцијале Врњачке Бање. Данашња посета укључује представљање свих потенцијала нашег места у ужем центру Врњачке Бање, а кроз презентацију филма смо приказали шири концепт нашег места и свега оно што поседујемо. Оно што су први утисци свих амбасадора јесте да су одушевљени, а реченица коју су упутили је да просто не верују да у Србији постоји овакво уређено место са прелепим пејзажима. С обзиром на њихове кратке мандате нису у могућности да упознају потенцијале ван града Београда и ово је за нас један велики искорак, да већ данас наше туристичке агенције успоставе добре контакте са њиховим аташеима, а који ће даље помоћи да се повежемо са њиховим туристичким агенцијама у циљу промоције Врњачке Бање. Кроз подршку на њиховим медијима, кроз њихове туристичке агенције омогућићемо широј популацији која нема довољно сазнања о Врњачкој Бањи да упозна Врњачку Бању и да у наредном периоду буду гости наше локалне самоуправе, рекао је Бобан Ђуровић, додавши да је искорак према страним туристима јако битан, пре свега у профитабилном смислу, али и самој промоцији Врњачке Бање.

    Крај фонтане испред Зграде Термоминералног купатила

Врњачку Бању су посетили и са њеним потенцијалима се упознали дипломатски представници седам држава у Србији, и то: амбасадорка Румуније, Њ.Е Силвија Давидоју, амбасадор Северне Македоније, Њ.Е  Никола Тупанчески, заменица амбасадора Словачке, Њ.Е Моника Подскланова Шухајдова, амбасадор Босне и Херцеговине, Њ.Е  Александар Врањеш, представница Генералног директората за конзуларне послове Црне Горе, Станица Поповић, амбасадор Камбоџе, Њ.Е Бунпа Тан и амбасадорка Туниса, Њ.Е Имен Лажили Амари.

Њ.Е Александар Врањеш, амбасадор Босне и Херцеговине у Србији, истакао је да се са својом породицом јако веселио доласку у Врњачку Бању, с обзиром да до сада нису имали прилику да се упознају са њеним лепотама.

– Сјајна је прилика да се управо овде састанемо и окупимо и зато се захваљујем господину Роберту Чобану, Општини Врњачка Бања и њеном председнику Бобану Ђуровићу који нас је угостио. Упознати Врњачку Бању је нешто сјајно и имамо шансу да додатно изградимо наше пријатељске односе. Нисмо далеко од Београда и сигуран сам да ћемо чешће долазити, тако да је ово веома добра прилика да лоцирамо све „елементе“ који постоје у Бањи. Када је суседсво у питању, постоје тзв. отворена питања која још нису завршена из периода старе Југославије. Ми сматрамо да је концепт Отвореног Балкана нешто фантастично и иако смо подељени у различите државе сматрамо да треба да се увезујемо  и по питању економије, културе, спорта, свим активностима које повезују људе и који могу да помогну да се људи приближавају једни другима и то је нешто на чему вреди радити, поручио је Врањеш.

Њ.Е Никола Тупанчески, амбасадор Северне Македоније у Србији, рекао је да иако је обишао скоро цео свет, нажалост први пут долази у Врњачку Бању.

– Ово је већ пети месец како се налазим у Србији као амбасадор, пре тога Северна Македонија није имала свог амбасадора скоро пет година. Ово је још једна могућност да продубимо и досадашње добре односе, да ојачамо међународну сарадњу на један неформалан начин, да се упознамо и да то буде још једна верификација добрих односа у дипломатском кораку, као и продубљивање изузетне сарадње са Србијом на културном, економском и политичком плану, рекао је Тупанчески.

Амбасадорка Туниса у Србији, Њ.Е Имен Лажили Амари захвална је у име своје земље организаторима на позиву да дође и да упозна Врњачку Бању.

– Веома сам срећна да могу да представљам своју земљу Тунис у пријатељској Србији. Даћу све од себе да одржимо сјајан однос који имамо између Туниса и Србије и да га још више унапредимо. Веома сам срећна и што имам прилику да откријем место као што је Врњачка Бања. Тунижани воле спа центре и Бање тако да сам убеђена да ће им се Врњачка Бања веома свидети, истакла је Њ.Е Имен Лажили Амари.

Посета амбасадора Врњачкој Бањи и упознавање са њеним туристичко – привредним потенцијалима пружа могућности за стварање повољног амбијента за успостављање важних партнерстава у привреди, туризму, култури, науци, спорту, високом образовању.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ