Руска бајка у Замку културе

Срећко Станојчић

Концерт у подне, 27. априла, дела Петра Иљича  Чајковског и Сергеја Рахмањинова у извођењу Марка Милисављевића кроз сопствени бас-баритон, уз клавирску пратњу и виртуозност младе пијанисткиње Анђеле Станковић, испунио је очекивања публике, која је у Замку културе била присутнија него иначе. Разлози нису у преферирању руске класичне музике, већ управо та синергија, сјајног бас-баритона, клавирског умећа и одабира прикладних дела Петра Иљича Чајковског и Сергеја Рахмањинова за ову уметничку комбинацију.

Сјајан концерт на почетку музичке сезоне у Замку културе, што није изнeнађење за две биографије ових уметника.

Марко Милисављевић у богатој биографији има бројне концертне активности. Сарађујући са Нишким симфонијским оркестром, успешно је реализовао много концерата. Наступао је и сарађивао са многим диригентима из земље и иностранства. Марко Милисављевић учествовао је на мајсторским курсевима Људмиле Грос, као и светски признатог и уваженог тенора Зорана Тодоровића на фестивалу „Бољшој“ на Мокрој Гори у Кустуричином селу. Марко Милисављевић је члан и солиста Академског хора СКЦ у Нишу, са којим је наступао у земљи и иностранству. Посебно се истиче наступ са чувеним светским тенором Робертом Алањом, у Вроцлаву у Пољској 2016. године. Свој оперски деби имао је тумачећи насловну улогу др Фалкеа из Штраусове оперете „Слепи миш“ у Народном позоришту у Нишу, као најмлађи члан ансамбла. Ова постава, такође је гостовала и на великој сцени Народног позоришта у Београду.


Пијанисткиња Анђела Станковић иза себе има бројне награде у земљи и иностранству. На почетку каријере била је лауреат  категорије такмичења камерне музике у Кавадарцима и на такмичењу младих пијаниста у Нишу у категорији „Клавирски дуо“. Добитник је прве специјалне награде на такмичењу „Donne in musica“ у Крагујевцу за извођење композиције „Тајни страх“ са квартетом „Belcanto“, као и специјалне прве награде за извођење композиције „Ружа“ Доре Пејачевић, у соло категорији. Била је учесник међународног фестивала младих уметника у Балчику у Бугарској са квартетом „Das Quartett“. Анђела Станковић наступала је као солиста са  са Нишким симфонијским оркестром, као и оркестром Факултета уметности у Нишу, под управом диригента мр Зорана  Станисављевића као и са др Миленом Ињац.

Културни центар ће вероватно имати овакав концерт и у наредним сезонама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ