Концерт хора „Абрашевић 2014“ и Љубе Манасијевића у Замку културе

Аутор:Срећко Станојчић

ХОРСКА ХАРМОНИЈА ЗА НЕЗАБОРАВ

Наступ врњачког хора „Абрашевић 2014“, 28. маја у Замку културе, уз диригенте Катарину Алексијевић и Милутина Предолца, био је богатији за глас Љубе Манасијевића, у заједничком наступу али су пред публиком, посебне репертоаре имали и врњачки хор и познати „српски мелод и  појац“.

Хор „Абрашевић 2014“

Овај концерт је планиран и раније под називом „Христос воскресе“ али се догодио са закашњењем због епидемиолошке ситуације.

Чланови врњачког хора отпевали су „Христос  воскресе“, „Оче наш“ и Ангел вопијаше“, Љуба Манасијевић је отпевао  „Баладу о Урошу и Јелени“, „Деспотовац, бели град“, „Призрен“ и „Ој Косово, Косово“, а репертоар заједничког наступа садржао је „Молитву за Србију“ и „Востани Сербие“. Њихови наступи заслужили су сваку секунду пажње публике у Замку културе, а кроз овај текст и пажњу шире јавности.

Почетак рада Удружења „Хор Абрашевић 2014“ датира од почетка 2020. године, раније као секције хора при КУД „Абрашевић“ од 2014 до 2019. године, настављујући притом традицију Културно уметничког друштва, основаног далеке 1946. године. Хор иам око 30 чланова, репертоар преко 150 песама који обухвата све врсте интерпретација,примерене за овакве ансамбле.До сада је хор одржао бројне концерте духовног, ревијалног и хуманитарног карактера, као и на спортскимприредбама,притом успешно наступајући и ван граница Србије, у Бугарској, Грчкој и Северној Македонији. Хор редовно наступа на Врњачком карневалу, Божићном, Васкршњем  и Преображењском концерту, а од 2017. године, недељом и на великим верским празницима, литургијама, литијама, и црквеним венчањима у обе врњачке цркве. Од самог почетка, хором руководи диригент Милутин Предолац, који води световни репертоар, а од 2019. године, диригентица Катарина Алексијевић, која води духовни репертоар песама.

Љубомир Љуба Манасијевић

Љубомир Љуба Манасијевић је познати српски певач, композитор и текстописац,  који од 1993. године наступа као „српски мелод и појац“, са путујућим позориштем, српским театром беседа, чији је оснивач заједно са Момиром Брадићем, доајеном крушевачког и српског глумишта. Од 1991.године започео је концертно  извођење ауторске музике, писане на српске националне и патриотске теме, од тада и путује по Србији,српским земљама и гостује код Срба у расејању.  Манасијевић је стекао име у иностранству као инструктор за српску песму и музику, а гостовао је на интернационалним фолклорним фестивалима у Америци и Канади.

Прва патриотска песма „Слободо“, настала је 1979. године, наговештавајући читав низ песама у националном духу,од којих се посебно издвојила песма „Востани Сербие“. Композиција „Востани Сербие“, на стихове Доситеја Обрадовића, у оригиналном називу „Пјесна за инсурекцију Сербијанов“, компоновснс је 1989.године и освојила велике симпатије у Србији и међу Србима у свету.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ