На фотографији: Марко Црноглавац

Успомене за сва времена

Срђан Удовичић

LUX СТУДИО – 5 ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА

Када је 2012. године, као апсолвент Високе школе електротехнике и рачунарства (смер: Нове рачунарске технологије) почео да ради у фотографској радњи „Топаловић“ на пословима копирања и штампања, како би до одбране дипломског рада зарадио џепарац, није ни слутио да ће фотографија постати његов животни позив. Лукс студио из Врњачке Бање, Марка Црноглавца овог маја прославња мали јубилеј, 5 година рада. То је био повод да Марко говори за Врњачке новине.

„Пре него што сам почео радити у фотографској радњи „Топаловић“, никада нисам размишљао о фотографији. План ми је био да ту проведем пар месеци, док завршим дипломски рад и да након тога тражим посао у Београду. Међутим, први сусрет с фотоапаратом и фотографијом која заправо представља успомену за сва времена, утицао је на то да почнем да се интересујем, истажујем и стичем знања везано за ову област уметности. У тренутку када сам видео како се опходим према фотографији и енергији која ме покреће да радим то и страсти која је ту, схватио сам да је то оно чиме желим да се бавим. Сам поступак настанка фотографије ме је очарао. Нисам ни помишљао да ће то постати област у којој ћу пронаћи себе и наћи могућност да се искажем на начин на који желим и на који могу у потпуности да се остварим“, почиње своју причу Марко

Марко Црноглавац

Након неколико година рада у фотографској радњи и стицања знања, код Марка се појавила жеља за сопственим бизнисом.

„Власник фотографске радње у којој сам радио, због својих других обавеза, није био у могућности да се овом послу максимално посвети. Предложио ми је да откупим машине и да наставим с послом, којим се бавио његов отац. Улазак у предузетничке воде захтевао је трошкове и улагања и с тога сам на почетку ослонац нашао у субвенцијама које додељује Национална служба за запошљавање. Након одрађеног бизнис плана, добио сам субвенције и тако је у мају 2016. године, настао Лукс студио. Током овог периода било је много фотографисања. Поносан сам на сваку своју фотографију на неки начин, пошто је свака фотографија једно ново, мало искуство. У међувремену Лукс студио почео је и са снимањем реклама, промо филмова.  Први снимљени промо филм био је за тим Врњчке Бање на манифестацији „Србија у ритму Европе“ за 2018. годину, када је Врњачка Бања победила на овом такмичењу. Након тога су уследили и промо спотови за Туристичку организацију Врњачка Бања, неке од врњачких хотела, као и филмови са прослава, рођендана, свадби“, говори Марко.

На питање који му је најдражи део посла, да ли су то снимања на терену, у студију или сама обрада фотографија, Марко одговара да сваки део посла има своју чар.

„Нема веће привилегије од тога да радите посао који волите и да од тога можете живети. Драг ми је део када фотографије или снимке пребацим на рачунар и онда се фокусирам на обраду. Ипак, рад на терену, рад са људима је део посла у ком највише уживам. Као неко ко је креативан, сваки излазак на терен представља нови изазов. Посебно јер су углавном друге особе испред објектива. Волим да путујем, да се дружим, да упознајем људе и да размењујем енергију а овај посао ми управо то пружа“, Маркове су речи.

Посао фотографа је непресушан извор инспирације и пружа могућност да се гледаоцу кроз фотографију приблеже лепоте неког места.

„Из дана у дан јављају се нове идеје, нове жеље и занимљиви послови.  Поред портрета, волео бих да у неком наредном периоду више времена посветим фотографисању Врњачке Бање, неких њених скривених кутака, детаља који чине њену душу. Врњачку Бању волим и трудим се да свима приближим што лепшу слику о њој, кроз фотографију. Верујем да ће читаоцима Врњачких новина, с којима успешно сарађујем већ скоро четири године, бити драго да и даље неке од мојих фотографија виде на насловним странама“, закључује Марко Црноглавац из Лукс студија.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ