На фотографији: Дијалог за бољу будућност

Дијалог за бољу будућност

Мила Васојевић

ГОРДАНА ЧОМИЋ, МИНИСТАРКА ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА И ДРУШТВЕНИ ДИЈАЛОГ СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛА РАШКИ ОКРУГ

У Краљеву је, 1. јуна, у сали Општинске управе, одржан састанак Гордане Чомић, министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог и њених сарадника са представницима градова и општина Рашког управног округа. Домаћин скупа био је Небојша Симовић, начелник Рашког округа који је на почетку поздравио учеснике и укратко представио Рашки управни округ.– Краљево и Нови Пазар и три општине – Рашку, Тутин и Врњачку Бању са укупно 309.258 становника. Посматрано по етничкој припадности највише је Срба 188,208, Бошњака 105,488, Муслимана 5.255, Рома 2.435, затим има Црногораца, Горанаца, Македонаца, Албанаца,Хрвата и др. Кад су у питању људска права настојимо да испоштујемо сваку нацију, сваку веру. У последњих неколико година настојимо да изградимо станове за социјално угрожене, посвећени смо запошљавању женске популације, рекао је Симовић.

– За нас је политика посао који је брига о другима и наш смисао за бригу о другима. Очекујемо поштовање правила и процедуре. Сви смо сведоци да имамо тешкоћа да се поштују сопствена правила и да се покаже и поштовање и самопоштовање према институцијама.

Небојша Симовић и Гордана Чомић

Дијалог о циљевима одрживог развоја Србије 2030. треба јасно да покаже каву Србију желимо. Дијалог служи да заједно нађемо јасан одговор који ће чути сви људи – како желимо да Србија изгледа 2030, колика да буде плата, колико насиља мање, колико чистог ваздуха, доброг земљишта, владавине праве, независног правосуђа, колико да буде свега онога што ће живот који желимо да живимо учини квалитетним, рекла је Чомић.

Она је подсетила да су циљеви одрживог развоја део процеса интеграција, да се више од 85 одсто свега што је потребно променити мења на локалном нивоу.

– Општи интерес захтева да градимо заједно и да планирамо како да решавамо проблеме. Циљ је да испланирамо европски, реалан, добар живот Србије. Ко не планира, тај планира неуспех, рекла је Чомић.

О питању положаја Рома у општини Врњачка Бања говорио је Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања.

– Ради бољег сагледавања потреба Рома у Врњачкој Бањи је отворена Канцеларија за Роме. У протекле две године прошли су нам четири пројекта а тицали су се запошљавања, помоћи за побољшање стамбених услова, реализација помоћи услед пандемије и пружање помоћи матурантима. Моја сугестија јесте да се конкурси прате, рекао је Џатић.

Треба рећи и то да је општина Врњачка Бања једина урадила План развоја од 2013 до 2023. године., што је похваљено и очекује се и од осталих градова и општина да донесу планска документа.

Ово је практично први круг дијалога, а за шест месеци очекује се нова посета министарке с циљем да се види какви су резултати и шта даље радити.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ