На фотографији: Лука Јанковић

Лука Јанковић триатлонац

Мила Васојевић

ТРЕЋИ У АПСОЛУТНОЈ КАТЕГОРИЈИ

На Купу Србије у спринт триатлону, одржаном 29. маја на Сребрном језеру код Великог Градишта, у организацији ТК „11 Три“, Лука Јанковић освојио је бронзану медаљу у апсолутној категорији.

– Почетак је сезоне и тек улазим у форму. Ово ми је треће такмичење за три недеље. Леп је осећај освојити медаљу. Организација такмичења била је на високом нивоу, а природни амбијент у коме је такмичење организовано био је прекрасан. Пливали смо у Сребрном језеру, а температура воде била је 19,5 степени.

Лука Јанковић

Иза сваког постигнутог успеха на спортском такмичењу је велики напор уложен у тренирање, доста самоодрицања, посвећености, дисциплине… И то није превише тешко за неког ко воли спорт, здрав начин живота, изазов који нуди индивидуална спортска дисциплина. Триатлон као мултиспортска дисциплина изискује тростуко већи напор спортисте. Триатлонци су својеврсни савремени витезови који се јуначки боре са временом, ћудима таласа и водених струја река, језера, мора… Практично, на триатлон такмичењима, сви који успеју да заврше трку, победници су. А такмиче се малишани од 7 – 8 година, па све до ветерана од 60 и више година. Заиста је необична спортска дисциплина која поред недвосмислене тежине успева да уједини такмичаре у тако великом распону у годинама, рекао нам је Лука Јанковић.

Прво триатлонско такмичење одржано је 1977. године на Хавајима, а организовала га је група америчких маринаца. Прво светско првенство на олимпијској дистанци одржано је 1989. године у Авињону и учествовало је 800 такмичара у свим старосним категоријама. Триатлон је од 2000. године уврштен у олимпијске спортове. Најуспешнији, са по пет медаља на олимпијадама су спортисти из Велике Британије, Швајцарске и Аустралије.

Триатлон се у нашој земљи појавио почетком 90-их. Прво првенство државе организовано је на Ади Циганлији 1993. Српски триатлон још увек чека првог олимпијца. Квалификација триатлонаца за олимпијско такмичење је међу најзахтевнијима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ