На фотографији: Алекса Ађимовић, Јована Младеновић и Лазар Мутавџић

Младост и таленат кроз виолине и клавир

Срећко Станојчић

Исказана склоност ка јавним наступима, изразити таленти и љубав према својим инструментима, били су експлицитно приметни код учесника одличног концерта у Замку културе, 11. јуна.

Наступ Алексе Аћимовића и Лазара Мутавџића, нишких тинејџера,  кроз своје виолине уз клавирску сарадњу Јоване Младеновић, подсетио је бројну публику на дела Перголезија, Хајдна, Елгара, Паганинија, Баха, Гершвина, Шостаковича.

Алекса Аћимовић, ученик је петог разреда музичке школе у Нишу, у класи проф. Милене Стевановић. Свој први концерт, одржао је са девет година у престижној дворани „Булгарија“ у Софији са оркестром „Симфонијета“ и диригентом Свиленим Сименионовим. Наступио је са камерним оркестром“Аморосо“ у великој сали Коларчеве задужбине. Алекса Аћимовић се усавршавао на Мастер класовима код проф. Иване Аћимоски Жикић, проф. Лазара Милетића и проф. Николе Алексића.

Лазар Мутавџић је показао да има изражен осећај за ритам и развијен слух. Са пет година је кренуо у Музичку школу , гудачки одсек, виолина, као један од најмлађих полазника, данас је ученик средње музичке школе у Нишу, у класи професорке Милене Стевановић. Лазар већ има бројне награде на међународним такмичењима гудача у Србији и иностранству, „Петар Коњовић“ у Београду, 2017. и 2019. године, у Нишу 2013. 2017. И 2019. године“Артисти дел Арко“ у Новом Саду, 2019. Године. Био је награђен на  међународним такмичењима младих музичара „Охридски бисери“ 2018. Године, „Полихимнија“ у Скопљу, У Хаскову у Бугарској, „Тартини“ у Пирану, у Словенији.

Јасна Младеновић је на овом концерту била у својству клавирске сарадње. Ова млада пијанисткиња ради као професор у музичкој шкколи у Нишу, а често наступа на концертима као солиста и члан камерних састава.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ