На фотографији: Четврта генерација потомака Душана и Страхиње Бошњака

Помен жртвама фашизма

Мила Васојевић

Данас су потомци жртава „Црне велике среде“ дана када је на Бањици стрељано 73. Новоселаца, заједно са суграђанима, представницима општине Врњачка Бања и других ратних удружења одали помен и положили венце у знак сећања.

Помен су служили часни оци Српске православне цркве: Жарко Дончић, Слободан Глишовић и Радован Ђорђевић уз помен сваке жртве поименице. Потом су венце положили у име општине Врњачка Бања, Иван Џатић и Слободан Дишовић; у име Месне заједнице Ново Село Дејан Броћовић и Здравка Јанковић, чији је отац стрељан на Бањици; испред СУБНОРА Врњачка Бања Југослав Жерађанин и Гавро Антонић, за ФНАПИ „Бане Миленковић“ венце су положили представници четврте генерације потомака страдалих Душана и Страхиње Бошњака. Венац је положила и делегација Гостију из Краљева, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“. О страдањима током Другог светског рата говорио је Милан Матијевић, председник друштва „Јово Курсула“.

Јулија Вујовић из Новог Села рецитовала је песму „Сви моји преци“ Добрице Ерића.

Присутне, на овом скупу, у Занатском центру у Новом Селу поздравио је Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања.

– Уважени свештеници, драги суграђани, окупили смо се на овој свечаности да би смо одржали помен како цивилним лицима, тако и борцима НОР-а који су се са војницима Црвене армије борили у Другом светском рата до коначног ослобођења земље. Ми данас, потомци, имамо обавезу да сачувамо успомену на све оне који су положили животе да би смо ми живели у слободи. Овакви догађаји чине да херојска дела наших предака не падну у заборав, рекао је Џатић.

У име организатора помена, месне заједнице Ново Село присутнима се захвалио Жарко Марковић, уз напомену да се помен одржава сваке године, и најавио да ће Новоселци посету Јајинцима учинити у октобру месецу ове године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ