На фотографији: Потписивање Споразума о међуопштинској сарадњи

Споразум градова и општина у сливу Западне Мораве

Весна Ђорђевић

Уједињени за заједничко реаговање на катастрофе

Споразум о међуопштинској сарадњи који обезбеђује адекватну превенцију и спремност да ефикасно реагују у случају катастрофа, потписало је 18 градова и општина из слива Западне Мораве које су посебно изложене ризику од поплава, земљотреса и клизишта. Подршку потписницама пружиле су делегације Европске уније, Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за управљање јавним улагањима и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

Потписивањем споразума формирана је заједничка служба за послове цивилне заштите ових 18 јединица локалне самоуправе, која ће координирати мерама превенције и системом раног упозоравања и реаговања на територији целог слива Западне Мораве, на којој живи 800.000 грађана.

 – Сарадња, координација и превенција – то су кључне речи пројекта „Европска унија за Србију отпорну на катастрофе“ и овог споразума, рекао је Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији на састанку уприличеном у сали Термоминералног купатила Специјалне болнице „Меркур“ поводом потписивања споразума. –Сарадња међу потписницима споразума основа је за даље деловање, промовисање и унапређење цивилне заштите. Очекујем да ће овај пример следити и у другим деловима Србије, навео је Фабрици подсећајући да је ЕУ од 2014. уложила 175 милиона евра за санирање последица елементарних непогода у нашој земљи.

Радећи на превенцији, чинимо најважније да будемо безбедно друштво – став је УН и зато су од зачетка идеје, пружале подршку овом пројекту. Опрему за цивилну заштиту и Горску службу спасавања обезбедиле су управо УН у оквиру пројекта који спроводи Програм ЕУ за развој.

– Сви јако добро памтимо катастрофалне поплаве 2014. године и то како су утицале на животе људи и на њихове приходе и материјално стање. Овога пута су се локалне самоуправе организовале да извуку поуке из тога што се догодило и да се постарају да више никада не дође до тако страшних последица. Да схватимо да је превенција важна једнако колико и одговор. Данас сам била веома задовољна што сам у име УНДП била сведок како се 18 општина и градова ујединило и обавезало да ће финансијски и кадровски уз адекватну опрему заједно бити спремно да одговори на следећи удар неке природне катастрофе, а тога ће бити све више јер знамо  да се клима мења и да ћемо виђати све више непогода као што су поплаве и земљотреси, поручила је окупљенима Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Републици Србији.

Бобан Ђуровић и Франсин Пикап са представницима цивилне заштите

Потписивање Међупштинског споразума у Канцеларији за управљање јавним улагањима сматрају вишеструко важним.

­­­­­- Важно је да сви разумеју да се елементарним непогодама бавимо непрестано и да сви разумеју да се не бавимо искључиво последицама, него и узроцима. Превенцијом се бавимо кроз улагања у инфраструктуру, али и кроз рад на унапређењу система. Ово је јако битан догађај за развој система. Општине на себе преузимају одговорност да сарађују на смањењу ризика од елементарних непогода и да сарађују на активностима када су заштита и спашавање у питању када се елементарне непогоде догоде, каже директор канцеларије, Марко Благојевић и наглашава – 2014. нисмо имали ни трага цивилној заштити која је, при том, била снага за понос деценијама пре тога. Прилико посете Италији, схватили смо, да је ова земља преузела систем заштите из СФРЈ с краја 60-их и на том примеру градила данашњи савршен систем заштите. Дочекали смо да се прилике и код нас мењају тако да данас само у сливу Западне Мораве имамо 900 опремљених и обучених људи спремних да реагују у свакој ситуацији када је њихово активирање неопходно.

Да ће Република Србија и Министарство државне управе и локалне самоуправе и убудуће подржавати  овакве споразуме, навела је државна секретарка Маја Мачужић Пузић

– Локалне самоуправе су најважнија карика у правовременој реакцији на ванредне ситуације јер су прве на удару и прве морају да реагују у заштити грађана. Министарство државне управе и локалне самоуправе је подржало потписивање споразума између 18 локалних самоупарава у сливу Западне Мораве како би се удружиле и започеле сарадњу у циљу што ранијег откривања и лакшег управљања кризом услед елементарних непогода, изјавила је државна секретарка.

Као прва општина која је предузела конкретне кораке ка реализацији овог пројекта, али и зато што је и сама више пута била угрожена елементарним непогодама, Врњачка Бања је имала улогу домаћина.

– Било је говорника на данашњем састанку који су приметили и похвалили развој Бање последњих година. Међутим, сви смо свесни да уколико нема превенције да заштити те објекте, сав труд може бити узалудан. Ми смо направили такав Споразум који нам омогућава заједничко деловање, размену искустава, предузимање конкретних корака благовремено у циљу превентивне заштите. Овако централизовани бићемо далеко организованији и спремнији да одговоримо на изазове, али се надамо да ће их бити у минималном обиму, рекао је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

И у Сталној конференцији општина и градова, чији је члан и Врњачка Бања,  у споразуму виде решење да Србија буде спремнија за реаговање на катастрофе.

– Надамо се да ће ово постати и тема за прекограничну сарадњу општина у целом региону, с обзиром да природне непогоде не познају границе, већ су потребне удружене снаге да би се превазишли сви изазови, навео је Никола Тарбук, заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина.

Припадници цивилне заштите и Горске службе у показној акцији спашавања

Након свечаног потписивања споразума, у оквиру пројекта „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“ уследила је заједничка вежба јединица цивилне заштите слива Западне Мораве и Горске службе спашавања. На показној вежби симулирана је евакуација из поплављених зграда (овај пут у улози угроженог објекта нашла се тераса Термоминералног купатила). У наставку вежбе у централном парку су приказана возила и део спасилачке опреме обезбеђене средствима ЕУ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ