ДРУГО ВЕЧЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА

Весна Ђорђевић

САН О МИЛЕНИ СКИДА ВЕЛОВЕ СА ЖИВОТА ВЕЛИКЕ УМЕТНИЦЕ

Милена Павловић Барили била је српска сликарка и једна од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два рата. По женској линији потомак Карађорђевића. Отац, Бруно Барили био је познати италијански композитор, музички критичар, песник и путописац. Као изданак две невероватне породице, судар два света и две изузетне традиције довела је до савршенства у свом сликарском раду. Иако спада у ред десет најзначајнијих сликара XX века са ових простора чија су дела невероватан сплет барока, надреализма и свих дешавања у Европи и Америци између два рата, о њеном делу се код нас и даље не зна довољно.

Милена Павловић Барили сликарка, поетеса, сценографкиња, илустраторка, претеча савремене мултимедијалне уметнице централна је тема представе „Сан о Милени“ коју је публика могла да види на Амфитеатру „Данило Бата Стојковић“ друге вечери Интернационалног фестивала позоришта Врњачка Бања.

– Перформер Миодраг Ковачевић, који је био и родоначелник идеје да се прави представа о Милени, већ десет година се бави изучавањем њене биографије и презентацијом и промоцијом у разним перформансима. За десет година успео је да направи јако добар материјал који је био и основа за текст представе, који сам дописала, драматизовала, припремила за извођење. Све документарно што сам добила, добила сам преко Мише и његових контаката, каже Јелена Богавац која потписује режију и драматургију представе.

– Такође, Миша је и композитор, компоновао је за представу и изванредно изводи поезију Милене Павловић Барили што оставља изразит ауторски печат на “Сан о Милени“.

Драматуршку матрицу представе чине писма, документа, критике, дневнички записи, аналитички текстови. Представа говори о Милени језиком симбола њене уметности.

– Представа лепо комуницира са публиком, имала је високе уметничке амбиције у формалном смислу, а опет скоро да су скеч форме из њеног живота које направе мост до публике. Због свега сматрам да је представа изузетно едукативна и да људи успеју да у нашем видео раду и у сценама које играмо из њеног живота виде све најбоље што је насликала ова генијална уметница, додаје редитељка. – Једна слика – једно платно – једна ситуација из живота – један детаљ из биографије уметнице чије је срце стало јој у сну у 36. години живота. Њена смрт је јако енигматична, голицаве ситуације из биографије, чудни односи са мушкарцима, веома бурних 36 год у којима је успела да оде до самог врха.

Тијана Вишковић је главна глумица и млада продуценткиња представе испред Уметничке групе „Артиста“. Јован Здравковић се разболео, а заменио га је на сцени у Врњцима изванредан млади глумац Никола Павловић. Поред поменутих, ту су још и Марко Панајотовић и Александра Панајотовић.

– У Врњачку Бању смо кренули пре годину дана и ево коначно стигли, каже кроз смех Јелена Богавац. – Јако се радујемо публици, ја сам  се јако ужелела да гледам своје предстве јер ме свако гледање нешто учи – шта су грешке, где и шта може боље. Ниједна представа никад није иста, ни моја ни туђа, и јако је занимљиво гледати тај процес. Трудили смо се да обиђемо доста градова по Србији, а ово играње у Бањи је 20. Поносна сам на то имајући у виду под којим условима је представа расла и развијала се. Необично се радујем што причу о Милени вечерас причамо Врњачкој Бањи.

 „Сан о Милени“ очекују бројна гостовања широм земље и ван граница, што се Трећег интернационалног фестивала позоришта тиче, публико од 21 час вечерас очекују Александар Срећковић кубура и Срђан Тимаров са представом „Керови“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ