ЗАВРШЕН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ

Аутор:Срећко Станојчић

ЗАБОРАВЉЕНИ ТОНОВИ СРПСКОГ МУЗИЧКОГ ПЕРА КРОЗ СОПРАН И ГИТАРУ

Завршно вече 16. Међународног фестивала класичне музике припало је сопранисткињи Тањи Андријић и уметничком директору ове манифестације Урошу Дојчиновићу, у концертном наступу „Заборављени тонови српског музичког пера“

Концертни простор Замка културе био је недовољан за сопрански глас Андријићке и звук класичне гитаре Дојчиновића али и за бројну публику на затварању овогодишњег фестивала, који је ове године окупио уметнике из Србије, Русије, Пољске, Украјине и Француске.

Публика је први пут после дужег времена могла да чује композиције које су потпуно потиснуте и заборављене, а које су стваране у периоду од 1826. до 1930. године, аутора Атанасија Николића, Николе Ђурковића, Јаше Томића, Стевана Малека, а такође и Мирка Марковића који је био један од првих утемељивача џез правца у Србији.

Тања Андријић, је после завршених основних академских студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. А. Ивановић и Р. Смиљанић, своје усавршавање наставила на Универзитету у Манхајму, у Немачкој, у класи проф. Р. Пјернаја. Наступала је од Народног позоришта у Београду, до Берлинске државне опере и Опере Лајпциг, где је извесно време била и чланица њиховог ансамбла, док је упоредо одржавала бројне солистичке и камерне концерте у Русији, Немачкој, Француској, Аустрији, Македонији и већем броју градова у Србији. Тренутно делује као професор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Београду.

Урош Дојчиновић је рођен у Београду 1959. године. Студирао класичну гитару и књижевност у Београду, дипломирао на Музичкој академији у Загребу, а потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на интердисциплинарним музичким темама на Филолошком и Филозофском факултету Универзитетa у Београду. Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3500 наступа остварених широм света, велики број радио и телевизијских емисија, више стотина одржаних стручних предавања, мајсторских семинара и учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 70 дискографских издања (ЛП плоча, музичких касета, ЦД и ДВД албума), за различите издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ