На фотографији: Скице и фотографије костима

ИЗЛОЖБА МОНГОЛСКИХ КОСТИМА

Срећко Станојчић

Народна библиотека „Др Душан Радић“ је повремено изложбени салон

Зидови врњачке библиотеке, врло често су обогаћени интересантним поставкама, а тренутно је до 4. августа актуелна изложба костима инспирисаних монголском културом из доба Џингис Кана.

У оквиру изложбе „Џингис кан и стварање савременог света“ приказана су три јединствена костима, уз уметничке, техничке и радне скице, које су настале проучавањем монголске културе. Жеља за изучавањем монголске културе потиче из истоимене књиге Џека Ведерфорда, који кроз живот Џингис Кана, првобитно званог Темуџин, описује настанак и развој монголске државе. Ауторка изложбе је Тијана Сићевић, костимографкиња, а као што и сам назив књиге гласи,  направљена је паралела између традиционалног живота монголског народа који се прожима од разних племена, формирања државе Монголије, њеног развоја и онога што она данас представља у савременом друштву, паралела која је приказана кроз костим, употребом традиционалних и савремених материјала.

Одабир рециклажних материјала је са јасном намером употребљен јер подстиче на размишљање о поновном коришћењу и употреби ствари, а самим тим и очувању животне средине.

Поред едукације, идеја изложбе је да подстакне посетиоце да размишљају и праве паралелу између традиције и савременог, у било ком сегменту живота. По речима ауторке, упознавање са традицијом и настанком монголског народа, легендама које прате ову државу, најзначајнијим личностима и транспоновањем историјског кроз савремено у креативно, најбоље описује ову изложбу.

Тијана Сићевић je дипломиранa костимографкиња.

Дипломирала је 2014. год. на Факултету примењених уметности у Београду, са костимима за филм „Џингис Кан и стварање савременог света“. Школске 2014/2015. уписује мастер студије Сценске архитектуре и дизајна на ФТН-у у Новом Саду.

Поред студентских, своје радове излаже на још седам изложби. Аутор је костима у десет краткометражних филмова приказаних на разним фестивалима, док се као сценограф остварује у два. Идејни је творац краткометражног филма „Без крила“ који је приказан на фестивалима у земљи и иностранству. Позоришним костимом се бави кроз девет представа, од којих је једну режирао Ненад Прокић. Водила је радионицу сценског костима на интернационалном фестивалу „Арторијум“ Факултета драмских уметности Академије уметности у Словачкој.

Тијана Сићевић и Дејан Лучић, директор библиотеке „Др Душан Радић“

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ