Врњчанка у шпанској Дивизији части

Аутор:Весна Ђорђевић

ЖЕЉЕ ТРЕБА ИЗГОВАРАТИ НА ГЛАС

Женски ватерполо клуб „Барселонета“ из Барселоне забележио је историјски успех прешавши метеорски пут од два ранга у само једној сезони – од Каталонске лиге, преко Националне до Дивизије части која је највиша лига у Шпанији. За „Барселонету“ већ трећу годину игра и млада Врњчанка, једна од најбољих ватерполо репрезентативки  Србије, Нина Јосифовић.

-Постала сам члан „Барселонете“ у сезони 2018/19. и кренула да тренирам са две године млађим девојкама. Кренули смо из Каталонске лиге и сезону и  по се мучили са тим, освојиле смо друго место у лиги, али ово није био довољан учинак који би нас пласирао даље. Прошле године смо биле на одличном путу, међутим, корона нас је сасекла. Коначно смо ове године успели да прескочимо две лиге  и забележимо клупски историјски успех – пласман у Дивизију части тако да ће се клуб саледеће сезоне такмичити у Првој професионалној Шпанској лиги, испричала нам је уз чаробан осмех Нина Јосифовић. -Генерално, Барселона је позната по спорту. Фасцинантна је сама чињеница да постоје три лиге у женском ватерполу, при том, свака лига има двадесетак тимова. А женски ватерполо је познатији тј популарнији од мушког.

Нина Јосифовић, чланица „Барселонете“ и ватерполо репрезентације Србије

Поводом великог успеха „Барселонете“, познати  бренд ватерполо и пливачке опреме „Турбо“ организовао је мини промоцију тима, што је за Нину била прилика за откривање још једног талента – за манекенство.

-„Турбо“ је одабрао три мушкарца и две девојке за промоцију купаћих костима. То што су се определили за мене био ми је прави изазов.  Рад са професионалним фотографима и сценаристима  је непроцењиво искуство које бих радо поновила, наставља причу о читавом низу блиставих успеха ова перспективна Бањчанка.

Сва постигнућа су утолико већа уколико се зна да Нина не запоставља ни образовање, односно да и овом сегменту живота приступа са једнаком посвећеношћу.

– У Барселони студирам Дигитални маркетинг. Тамо је сасвим другачији тип студирања. Више је практичан. За две године буквално обуче неког за практичан и конкретан рад. На половини сам студија и намеравам да се једног дана тиме бавим, а планирам и мастер. То је креативно и иновативно занимање и страшно ми је интересантно. Такође, уписала сам у Новом Саду и Факултет за спорт са којим имам  лиценцу тренера, каже Нина.

Управо спомињањем тренерске лиценце отвара нови сегмент приче.

-Трећа лепа вест је да сам постала тренер најмлађих категорија у мом тиму, мешовите екипе дечака и девојчица у ватерполу. Они имају 8 година, пливају добро, а сада уче основе ватерпола, имају утакмице и такмиче се и стварно су преслатки. Уживање је радити са њима, а тих сат и по, колико им траје тренинг, је прелепо али и тешко јер су захтевни. Битно је да су сви добро после тренинга и да је свако научио по нешто ново, коментарише нову улогу ова „мултипрактик“ девојка.

Иначе, Нина је у Барселону стигла преко Београда и Ватерполо клуба „Црвена звезда“ и као репрезентативка Србије. Кренула је из Врњачке Бање и ПВК „Гоч“.

-Тренирала сам пливање 5 год, а онда кренула на ватерполо 2013. Две године касније одиграла сам прво велико такмичење – Европске Олимпијске игре младих у Бакуу. Имала сам среће јер то су биле младе категорије и конкуренција није била тако оштра, али сам се стварно помучила за то место у тиму. 2018. сам одиграла прво сениорско  Европско  у Барселони, тако да могу да кажем да је трајао тај пут,  каже наша репрезентативка.

Нину сада чека нови уговор. Од следеће сезоне, клуб преузима комплетну бригу о њој, од исхране и смештаја па надаље,али и озбиљнији тренинзи, два пута дневно и професионални рад. О почецима у Барселони каже:                                                                            -Прихватили су ме врхунски, али је постојала језичка баријера јер они јако слабо говоре енглески, а ја нисам научила шпански, па је прва година била мучење. Клуб ме је уписао у школу шпанског и кренуло је привикавање. Кухиња није драстично другачија, међутим, за разлику од нас који имамо месо за доручак, ручак и вечеру, Шпанци су фокусирани на поврће и морске плодове. Прошле године ми је већ било лакше, а ова сезона је стварно била невероватна. Девојке и тренер су дивни. Сви смо као једна велика породица – мушкарци долазе на наше утакмице, ми идемо на њихове., њихови тренери долазе на наше тренинге, дају савете, укључени су сви у све, сви се подржавају.

Са колегама из тима као манекен „Турбо“-а

Уз све обавезе и задужења, како каже, Нина има још један „послић“ – бејбиситинг и подучавање енглеског. Наиме, у Барселони деца млађа од 12 година не смеју сама да шетају улицом, а Шпанци генерално лоше говоре енглески, тако да тренутно подучава ћерку тренера мушког тима.

Барселона, иначе, важи за један од најлепших градова у свету, а период короне отворио је могуност да се град види новим очима, с обзиром да није било уобичајене реке туриста.

-Град је прелеп, а оно што свима препоручујем је парк кактуса Аманџука. Имам и савршену туру:  са мог базена где тренирам жичара директно води до парка кактуса где се стаје, ту је и леп ресторанчић за кафицу и шетњу и то је моје омиљено место. А ако поредимо цене, јако су сличне нашима- скупљи је најам стана, ручак у ресторану или пиће, док су основне животне намирнице и гардероба јефтинији, гориво такође.

После победе на утакмици за улазак у Националну лигу Шпаније

 

Ова невероватна млада девојка изразито позитивног духа наставља рад и као ватерполо судија и суди сваког викенда, наравно, кад не игра своје утакмице. Преко свега, овог лета је и тренер најмлађих чланова у ПВК „Гоч“. Каже да је деца слушају и да је добри тренер са којим може све уз договор. Што се репрезентације тиче, тренутно су активне млађе категорије, старији су на одмору јер је ово олимпијска година. Следећа ће бити веома активна због припрема за Европско првенство у Хрватској. Од јесени ће, како каже, приоритет имати тренинзи, односно игра у тиму, играчки план, па школа и онразовање. Има сјајне пријатеље. Породица највише трпи, али телефон и интернет, видео позиви некако премосте раздаљину.

-Тренутно све фино уклапам – и играње и тренерски и посао судије и не бих знала за шта да се одлучим када бих морала да бирам. Сматрам да са добром организацијом и добрим распоредом све може да се одради без проблема, образлаже своје активности наша ватерполисткиња.

Нина као туриста у Барселони

Успех није стигао брзо, али је изричита да ништа не би мењала. Сматра да је све текло природним током узлазно и нада се да ће тек доћи сезона која ће јој донети највећи успех.

-Гледала сам недавно један од својих првих интервјуа када сам тек почела да тренирам пливање. На питање новинара шта је мој сан, рекла сам да играм у Грчкој или Шпанији. Тако да сан се остварио, а ја сам мишљења да своје жеље треба причати на глас, треба их се држати и веровати у њих, поручује Нина Јосифовић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ