АМБАСАДОР ЈЕРМЕНИЈЕ АШОТ ХОВАКИМИАН ПОСЕТИО ВРЊАЧКЕ ЈЕРМЕНЕ

Срећко Станојчић

Јерменски амбасадор у Републици Чешкој, који има надлежност и у дипломатским односима са Србијом, његова екселенција др Ашот Ховакимиан, био је у недељу, 1. и 2. августа, у Врњачкој Бањи, у посети врњачким Јерменима. У свом кабинету, примио га је и председник Општине Бобан Ђуровић. Ашот Ховакимиан, први пут је посетио Врњачку Бању 1990. године , када је Културна заједница Совјетског Савеза, организовала манифестацију „Дани Јерменије у Србији“ . По речима амбасадора Ховакимиана, Врњачка Бања је потпуно ново место у односу на тадашња времена, врло му је драго што је дошао поново, и како је рекао, то су два потпуно различита места, тада и сада. Када је први пут био у посети, имао је састанке са Јерменима који живе у Врњачкој Бањи, а 2022. године биће обележена стогодишњица повезаности Јермена и Врњачке Бање. Амбасадор је нагласио да јерменска јавност добро зна да ће следеће године бити стогодишњица организованог доласка Јермена у Врњачку Бању, из османске Турске, после геноцида и то је велики догађај јер представља за то време, хуманитарну акцију краља Александра, када је неколико јерменских породица доведено у наше место.

Иако амбасадор Републике Јерменије нема резиденцију у Србији, сарадња са јерменском заједницом у Београду, Новом Саду и Врњачкој Бањи није прекидана. Амбасадор Ховакимиан је рекао да има и грађана Јерменије који су се доселили у Србију. Председник Општине Бобан Ђуровић је састанак са јерменским амбасадором искористио и за сазнања о могућностима сарадње Врњачке Бање и јерменских бања, посебно са бањом Дилиџан, најпознатијом ваздушном бањом у тој земљи.

Свој боравак у Врњачкој Бањи, амбасадор је искористио да се упозна са лепотама нашег места, али и да присуствује манифестацији Дани моде у Врњачкој Бањи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ