ДАХ МУЗИКЕ У ЗАМКУ БЕЛИМАРКОВИЋА

Марина Ст. Јанковић

Квартет „Пнеума“ је настао 2019. године. За кратко време постојања свирао је на бројним атрактивним али и иновативним просторима на подручју Новог Сада и околине. По први пут наступили су у Врњачкој Бањи. Репертоар је фокусиран на савремену класичну музику како светских, тако и српских композитора, као и на нумере евергрин, џез и староградске музике.

Чланови новосадског квартета „Пнеума“ унели су кроз одсвиране ноте дух живота у простор Замка где су 4. августа оджали концерт. Наступили су: Димитрије Бељански, пијаниста, Нина Хениг, виолончело, Андријана Рајић, виолина и Небојша Ђурић, кларинет. Концертни програм отпочео је извођењем „Циркуларног дисања“ белгијског композитора Вима Мертенса. Публика је била у прилици да чује дела Ерика Сатиа, Мередит Монк, Владимира Тошића, Дмитрија Шостаковича… Све аранжмане написао је Димитрије Бељански. Специјалан аплауз уследио је након извођења композиције „За Нину“ која је инспирисана емотивном везом, чији је аутор управо талентовани Бељански.

Димитрије Бељански (1995) је композитор, пијаниста, музички педагог, хорски диригент и оснивач квартета „Пнеума“. Завршио је основне и мастер студије Музичке педагогије и основне студије Композиције на Академији уметности у Новом Саду. Као композитор осваја награде, дела му се изводе у Србији и у иностранству. Оснивач је музичких радионица „Престо“.

Нина Хениг (1994) завршила је основне и мастер студије на АУ у Новом Саду на студијском програму Музичка педагогија. Учесница је многобројних пројеката и оснивач музичких радионица „Престо“. Андријана Рајић (1995) завршила је основне и мастер студије на АУ у Новом саду на студијском програму Виолина. Имала је бројне наступе, а запослена је у МШ у Врбасу. Небојша Ђурић (1995) основне и мастер студије кларинета завршио је у Новом Саду. Наступао је са академским и другим оркестрима, хоровима, у мјузиклу, глумио у представама. Ради као наставник инструмента у основној музичкој школи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ