МИНИСТАРКА ТАТЈАНА МАТИЋ ПОСЕТИЛА ВРЊАЧКУ БАЊУ

Срећко Станојчић

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић посетила је јуче Врњачку Бању. На радном састанку са председником Општине Бобаном Ђуровићем, председником Кластера туристичке привреде Врњачке Бање, Ђорђем Макуљевићем и чланом организације Ловефеста, Марком Вукомановићем, у хотелу „Парк“, тема је била улагање у туризам као подстицај  приватном предузетништву и представљање нових пројеката у области туризма чија је реализација у плану.

Татјана Матић је синоћ на конференцији за медије која је одржана пред отварање „Лавфеста“ испред једне од главних бина фестивала изјавила, да је Врњачка Бања  већ „топ“ дестинација у којој је досада уложено из Министарства трговине, туризма и телекомуникација  преко 200 милиона динара. Председник Општине  Бобан Ђуровић, нагласио је да могуће одржати манифестације уз придржавање предложених мера.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић

– Велико ми је задовољство што сам у Врњачкој Бањи која је већ једна од „топ“ дестинација у Србији, која од јануара до јуна већ има преко три милиона ноћења, од тога, само у Врњачкој Бањи преко 280 хиљада ноћења. У овом периоду од шест месеци, имамо повећање броја гостију, пре свега домаћих од скоро 40%, посебно када су у питању бањска места али и последњих месеци пораст броја страних гостију што нам је у претходном периоду недостајало. Када говоримо о Врњачкој Бањи, ресорно министарство је од 2015. године издвојило више од 200 милиона динара за различите врсте пројеката, од тога само за инфраструктурне пројекте око 170 милиона динара и то се види. Манифестација „Лавфест“ је регионалног карактера, честитам организаторима на организацији и мерама заштите, обишла сам и пунктове за брзо тестирање на којима је, како ми је рекао Марко Вукомановић било преко 6000 тестирања, а од тога је било само осам позитивних који су одмах пребачени у Дом здравља где су по здравственом протоколу задржани. Мислимо да је ова врста организације и протокола, када говоримо о заштити од Ковида 19, кључна и да би требало да се примењује у организацији свих манифестација у Србији, а биће их још током августа и септембра, изјавила је министарка Татјана Матић. Министарка је такође рекла да је Врњачка Бања већ регионални туристички бренд и да се позиционира у европским оквирима, а посебно је интересантно да је све више гостију из Русије. Према њеним речима, Врњачка Бања је пример како се развија туристички бренд.

Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић

– Захваљујем се министарки на посети првој туристичкој дестинацији у Србији и да закључим да је велика подршка Врњачкој Бањи „Лавфест“ у склопу манифестационог туризма, који је годинама присутан у Врњачкој Бањи. Овај фестивал је добио 219. године престижну награду, очекујем да и ове године прође све у најбољем реду и да имамо преко 50 хиљада посетилаца у ова три дана. На данашњем састанку смо разговарали, након сумирања досадашњих резултата, о новим правцима развоја Врњачке Бање као дестинације, које су усмерене према развоју планине Гоч, где Врњачка Бања већ има израђен План генералне регулације, Мастер план и идејне пројекте за изградњу нових садржаја који ће оплеменити овај регион. Предуслов свему томе је гондола која би требало да повезује центар Врњачке Бање са планином Гоч, што ће повећати боравак гостију са три на пет дана али и дати регионални карактер с обзиром да поред Врњачке Бање у наредне две, три године пролази и аутопут и да ће у пуном капацитету бити и аеродром „Морава“. Очекујемо да се не задржимо у оквирима туризма Србије, јер досадашња статистика, посебно она из 2019. године показује да имамо скоро 40% иностраних гостију, који траже овакав вид садржаја и забаве. Добри хотели нису довољни без садржаја и ми ћемо радити на томе да употпунимо квалитет боравка гостију у Врњачкој Бањи, рекао је председник Општине Бобан Ђуровић новинарима на конференцији за медије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ