ИЗЛОЖБА БУКВАРА У ВРЊАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Марина Ст. Јанковић

БУКВАР ЗАБОРАВА НЕМА

– Ако и једна књига заслужује да има изложбу у библиотеци, онда је то буквар. Драго ми је да смо ово организовали. Са ауторком изложбе, Миром Ђурашевић, договорио сам се да почнемо да правимо колекцију буквара, рекао је Декан Лучић, директор врњачке Библиотеке у најави изложбе која је отворена 2. августа.

– Ову изложбу сам припремала око годину дана, тражећи те неке „праве“ букваре који датирају пре 2000. године. Од првог буквара Инока Саве до данас прошле су 424 године, а у међувремену је  доживео бројне трансформације. До сада се на српском језику појавило скоро 700 наслова ове врсте, укључујући и издања објављена у дијаспори.

Ови уџбеници били су сведоци свог времена и како се мењао начин живота дешавале су се и промене у „мојој првој књизи“. Буквар није служио само за учење слова, већ и за пропагирање идеја.

Некада је један буквар био у употреби по двадесетак и више година, а нпр. 2010. године је право на штампање буквара имало 27 издавача. Студенти на учитељском факултету уче како да препознају добар буквар.

Намеће се питање: Зашто нови буквар кад и даље имамо тридесет слова а и даље четири мале девојчице не желе рибаће четке?

Издавачи тврде да се времена мењају и да промене морају да се прате, да деца одрастају у окружењу компјутера, интернета…, да су роботи на неколико корака од тога да мисле својом главом и да  стога буквари морају да буду привлачнији и разигранији него до сада.

Појмови се мењају, па сада, у једном издању буквара из 2002.  уз слово „Е“ пише – ексер, али и Единбург!!! То је буквар под посебним називом. „Моја кућа је у Европи“.

Ова изложба требало би да побуди код посетилаца одређену емоционалну димензију, јер се сви са радошћу сећамо својих првих буквара. Многи су их сачували као што се чувају прве ципелице или први зубић, да нас са носталгијом подсети на детињство, на време када смо били ушушкани и безбрижни.

И свакоме је његов буквар најлепши!!!

Волела бих да моја учитељица, Вучица Тодоровић, каже нешто о буквару као првој књизи ђака првака и њиховом првом сусрету са њом, рекла је Мира Ђурашевић и позвала учитељицу да отвори изложбу.

– Мира је моја ученица и ја сам поносна на њу. Не могу никад да заборавим осмехе и срећу мојих првака када су добијали књиге, како су буквар држали на грудима и трчали према родитељима да им покажу своју прву књигу. И сада буквар треба да буде толико леп да својим изгледом привуче деци пажњу, а наравно и садржајем, порукама и илустрацијама, како би дете заволело ту књигу чим је узме у руке, рекла је Вучица Тодоровић приликом отварања изложбе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ